Міністр здоров'я обіцяє, що презервативи залишаться доступними

Середа, 3 серпня 2011, 12:11

Міністерство охорони здоров'я вважає, що введення оподаткування презервативів податком на додану вартість не вплине на їх доступність у продажу.

Про це журналістам сказав міністр охорони здоров'я Олександр Аніщенко, передає "Обком" з посиланням на "Українські новини".

"Кожен, хто живе не зі своїм постійним партнером, повинен використовувати презервативи, але підвищення, вірніше введення ПДВ, абсолютно не вплине на доступність презервативів у нашій країні", - сказав він.

Він зазначив, що проведення переоцінки товару займає 1-2 дні, тому презервативи не повинні зникнути з продажу.

Реклама:

За словами Аніщенка, виключення презервативів з переліку медичних засобів, на які не поширюється ПДВ, направлено на постачальників, які займаються торгівлею спекулятивної даними товаром.

Зокрема, він повідомив, що деякі фірми закуповують в інших країнах презервативи по 20 центів, а завозять на територію Україну вже за 2 долари.

"Ось проти них це і направлено. І в них не буде великих втрат, тобто ціна залишиться така сама і все буде за рахунок зниження прибутку цих постачальників", - сказав Анищенко.

Згідно з повідомленням на сайті фонду "АнтиСНІД" Олени Франчук, з 1 серпня Кабінет міністрів своєю постановою виключив презервативи зі списку виробів медичного призначення, які не обкладаються ПДВ.

На думку фонду, це може привести до того, що презервативи подорожчають на 20-25%.

Крім того, згідно з повідомленням, постачальники цього товару, швидше за все, будуть змушені на 1-2 місяці прибрати його з полиць аптек і магазинів для переоцінки і нанесення нового маркування.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: