"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перші вакцини від COVID-19: на що можуть розраховувати українці і коли

Перші вакцини від COVID-19: на що можуть розраховувати українці і коли

Світові гіганти фарміндустрії завершили випробування вакцини від коронавірусу. Першими імунізацію отримають громадяни розвинених країн. А коли на вакцинацію очікувати українцям?
Понеділок, 23 листопада 2020, 07:15 -
www.spokesman.com

Прогнози Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) щодо розробки вакцини від коронавірусу не справдилися. У березні 2020 року організація заявляла, що цей процес триватиме не менше року. Проте фармкомпанії впоралися швидше.

Уже в листопаді пролунали перші заяви про успішне випробування двох вакцин від COVID-19. Їх винайшли дві американські та одна німецька компанія, які вже до кінця 2020 року поставлять на ринки розвинених країн десятки мільйонів доз противірусних препаратів.

Ще чотири вакцини перебувають на фінальній стадії випробувань.

Українська влада вже розпочала перемовини з виробниками про закупівлю препаратів, які виробляють імунітет від COVID-19. Партію вакцини, якої вистачить для проведення щеплення 4 мільйонів українців, країна отримає безкоштовно через спеціальний фонд ООН.

Реклама:

Якою є ефективність препаратів та коли почнеться вакцинація українців?

Рятівна вакцина

До листопада 2020 року світ боровся лише з наслідками коронавірусу.

Введені карантинні заходи були направлені на стримування поширення вірусу. Маска, рукавички та дотримання соціальної дистанції були єдиними інструментами захисту для мільярдів людей.

Усе змінилося за тиждень.

Pfizer-BioNTech

 
фото Pfizer

9 листопада попередні результати досліджень спільно розробленої вакцини від COVID-19 оприлюднили американська Pfizer і німецька BioNTech. Дослідження препарату, яке проводилося на 44 тисячах добровольцях, показало його ефективність на рівні 90%.

"Відмінні новини від Pfizer і BioNTech Group про успішні результати їхнього останнього клінічного випробування вакцини від COVID-19. Європейська наука працює! Європейська комісія незабаром підпише з ними контракт на 300 мільйонів доз. А поки захищаймо один одного", – заявила після перших заяв компанії президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Що відомо про вакцину. Вартість вакцини становить 20 дол (565 грн). Для успішної імунізації необхідно зробити дві ін'єкції з інтервалом 21 день. Тобто курс вакцинації однієї особи коштуватиме 40 дол (1 130 грн).

Препарат має особливості зберігання, які ускладнюють його транспортування. Для зберігання протягом шести місяців вакцину необхідно тримати при температурі -70 градусів Цельсія. Якщо її зберігати при температурі від +2 до +7 градусів Цельсія, то термін придатності зменшується до п'яти днів.

Попри це, Pfizer-BioNTech планують щодня завантажувати ящики розміром з валізу з місць розподілу в місті Каламазу, штат Мічиган (США), та місті Пуурс, Бельгія, на 20 вантажівок. До найближчих аеропортів щодня будуть перевозити близько 7,6 млн доз.

Розробники уклали угоди на поставку вакцини з кількома країнами. Найбільше замовив Європейський Союз: 11 листопада підтверджено замовлення 300 млн доз. Японія замовила 120 млн доз, США – 100 млн. Великобританія, Канада, Австралія та Чилі разом узяті придбали щонайменше 10 млн доз препарату.

Передбачається, що до кінця 2020 року буде випущено близько 50 млн доз вакцин. Плани на 2021 рік – 1,3 млрд доз.

Moderna

 
Компанія Moderna базується в Кембриджі
фото washingtonpost.com

За тиждень після оприлюднення інформації Pfizer-BioNTech про успішне випробування вакцини від COVID-19 оголосила американська біотехнологічна компанія Moderna.

У дослідженнях брали участь 30 тисяч людей, які отримували препарат або плацебо. Коронавірусом заразилися 95 людей, з яких лише п'ятеро були вакциновані препаратом, а інші – плацебо. Таким чином, ефективність вакцини становила 94,5%.

Що відомо про вакцину. Як і розроблена Pfizer-BioNTech, вакцина компанії Moderna складається з двох ін'єкцій, які вводяться з інтервалом чотири тижні.

Остання має важливу перевагу: для її зберігання не потрібне сильне заморожування. Представники Moderna запевняють, що в холодильнику препарат може зберігатися до 30 днів і пів року не буде втрачати властивостей при зберіганні за температури -20 градусів Цельсія.

Усі країни, крім США, купуватимуть вакцину компанії Moderna за ціною, яка вдвічі вища за препарат Pfizer-BioNTech, – 32-37 дол (904-1045 грн). Для американського ринку ціна становитиме 24,8 дол за дозу (700 грн).

Саме тому Глобальний фонд доступу до вакцин проти COVID-19 (COVAX) при ООН заявив про намір субсидувати отримання вакцини проти коронавірусу в країнах з низьким рівнем доходу.

Тобто незалежно від фінансових можливостей країн кожна з них отримає певну кількість цього препарату безкоштовно.

Moderna заявила, що до кінця 2020 року для потреб ринку США виготовить близько 20 млн доз вакцини. До кінця 2021 року компанія зобов'язалася поставити в США 100 млн доз, а за потреби американці можуть отримати додатково ще 400 млн доз.

Озвучені Moderna плани виробництва вакцини на 2021 рік становлять 0,5-1 млрд доз.

Уряд Канади замовив 56 млн доз, Великобританія – 50 млн, Швейцарія – 4,5 млн. Японія, Швейцарія, Катар та Ізраїль також уклали угоди про поставки цієї вакцини. Європейська комісія має "потенційну угоду про закупівлю" 80-160 млн доз.

Хто ще

Наразі у світі компанії розробляють понад 200 вакцин від COVID-19. За інформацією ВООЗ, до третьої фази клінічних досліджень, крім Pfizer-BioNTech та Moderna, дійшли такі чотири препарати.

✘ Оксфордського університету (спільно з AstraZeneca).

✘ Китайської компанії Sinovac.

✘ Уханського інституту вірусології (спільно з Sinopharm).

✘ Пекінського інституту вірусології (спільно з Sinopharm).

Результати третього етапу досліджень розробники вакцини AZD1222 британська фармкомпанія AstraZeneca та Оксфордський університет отримають до кінця 2020 року.

Вона також складатиметься з двох ін'єкцій, які поки що потрібно зберігати в замороженому стані. Проте, коли вакцина наблизиться до моменту затвердження для застосування, до її флаконів виробник додасть кінцевий інгредієнт, який дозволить зберігати препарат при звичайній температурі в холодильнику.

Хоча офіційно випробування AZD1222 ще не завершене, розробники вже уклали низку угод з кількома країнами на поставку вакцини. США та Індія домовилися про закупівлю 500 млн доз, ЄС придбає 400 млн доз, а COVAX замовила 300 млн доз.

Великобританія, Японія, Індонезія, Бразилія та Латинська Америка, за винятком Бразилії, загалом підтвердили замовлення щонайменше 100 млн доз. В угодах на постачання вартість вакцин становить 3-4 дол (84-113 грн) за одну дозу.

Вакцина від коронавірусу "Спутник V", яку ще влітку розробив російський Національний дослідницький центр епідеміології та мікробіології імені М. Ф. Гамалії, коштує близько 13 дол (367 грн). Проте Україна її не купувала і не планує цього робити, оскільки препарат не пройшов необхідної стадії клінічних випробувань.

"У світі не існує підтверджень, що та вакцина, про яку говорять у Російській Федерації, пройшла всі фази клінічних випробувань, особливо третю... Третя стадія передбачає велику кількість людей, які є добровольцями. Зараз навіть немає предмета для дискусій – купувати чи ні", – заявляв у жовтні міністр охорони здоров'я Максим Степанов.

Українці отримають вакцину, але не раніше травня

За інформацією МОЗ, уряд веде перемовини з компаніями Moderna та Pfizer-BioNTech щодо поставок вакцини в Україну.

За вимогами виробників (договір нерозголошення конфіденційної інформації, ініційований цими компаніями), результати перемовин не можуть бути оголошені публічно, зазначили ЕП в Кабінеті міністрів.

Постачання вакцин до України може здійснюватися трьома шляхами.

За програмою COVAX.

Закупівлі за кошти державного бюджету.

✘ Комерційні постачання через дистриб'юторську мережу.

"Як повідомляє ВООЗ, вакцини найбільш вірогідно стануть доступними у травні-червні 2021 року. За програмою COVAX гарантовано буде доставлена вакцина для 20% населення, а решту держава купуватиме самостійно", – зазначили в уряді.

Степанов повідомив, що перший транш для України становитиме 1,2 млн доз. Загалом за програмою COVAX країна отримає до 8 млн доз, яких вистачить для щеплення 4 млн громадян. Йдеться про отримання препарату компанії Moderna.

"Перш за все, ми плануємо вакцинувати людей з групи ризику: медичних працівників, громадян старших 65 років і людей з хронічними захворюваннями", – додав Степанов.

Раніше повідомлялося, що для закупівлі вакцини в держбюджеті 2021 року передбачено 19,4 млрд грн.

Також на купівлю вакцини Україна спрямує 50 млн євро, які Європейський інвестиційний банк виділив на розвиток муніципальної інфраструктури. Швидше за все, Україна буде купувати вакцину від Pfizer-BioNTech.

Співрозмовник в уряді повідомив, що минулого тижня президент Володимир Зеленський провів переговори з канцлером Німеччини Ангелою Меркель з приводу придбання препарату, одним з розробників якого є німецька компанія.

Якщо заявлені для купівлі вакцини кошти будуть виділені, то Україна зможе придбати близько 38 млн доз препарату від Pfizer-BioNTech. Цього вистачить для вакцинації 19 млн громадян.

Найбільш оптимальним рішенням було б отримання українськими фармкомпаніями технології виробництва вакцини проти коронавірусу. "Зазначені технології є комерційною таємницею компаній-розробників вакцини. Дозволів на їх використання Україна не отримувала", – повідомили в уряді.

Реклама: