ДКЦПФР вирішила захищати малих інвесторів

П'ятниця, 26 серпня 2011, 13:32

Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку створює Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку.

Як повідомили в прес-службі ДКЦПФР, комісія розробила відповідний законопроект "Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку".

Цей законопроект підготовлений у рамках Загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

"За рахунок коштів фонду будуть здійснюватися компенсаційні виплати інвесторам - фізособам у разі втрати інвестицій - коштів та цінних паперів, переданих торговцю на підставі договору про управління цінними паперами, а також коштів, вкладених у цінні папери інститутів спільного інвестування", - йдеться в пвідомленні.

Реклама:

"Такі види професійної діяльності на фондовому ринку, як діяльність з управління активами інституційних інвесторів і діяльність з управління цінними паперами, є специфічними з точки зору підвищеного ризику", - зазначають творці законопроекту.

Згідно з пропозицією регулятора, учасниками Фонду гарантування інвестицій мають стати торговці, що отримали ліцензію на право провадження діяльності з управління цінними паперами, а також компанії з управління активами, й корпоративні інвестиційні фонди.

Нагадаємо, що директива 97/9/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 3 березня 1997 року "Про схеми компенсації інвесторам" передбачає, що усі держави-члени повинні мати схеми компенсацій для інвесторів, які б гарантували узгоджений (гармонізований) мінімальний рівень захисту, принаймні, для невеликого інвестора, у випадку, коли інвестиційна компанія буде неспроможною виконати свої зобов'язання перед клієнтами свого інвестора.

Проект Закону "Про Фонд гарантування інвестицій на фондовому ринку" схвалено Кабінетом міністрів та зареєстровано у Верховній раді за номером 9069 23 серпня 2011 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!