Через митний союз Лукашенко може залишитись без українського цукру

Вівторок, 2 серпня 2011, 10:15

Білорусь, яка була минулого сезону одним з основних цукрових донорів України, тепер і сама переживає цукрову кризу.

У країні спостерігається ажіотажний попит на цукор, викликаний прогнозами про істотне його подорожчання, а також знеціненням національної валюти і бажанням населення "отоварити" гроші, пише "Дело"

Ситуація на ринку могла б бути збалансована за допомогою відносно незначних поставок ззовні, зокрема з України, одна експорту заважають обмеження митного союзу.

Добовий показник реалізації цукру в Мінську був перевищений в 10 разів - продажу солодкого продукту становили 740 тонн проти середньому 60-70 тонн на день.

Реклама:

У більшості торгових точок запаси цукру вичерпалися.

Перший заступник міністра торгівлі Білорусі Олександр Забелло пояснює ажіотажний попит панічними настроями і сезонним фактором - традиційно на липень-серпень припадає пік домашнього консервування.

Однак, як визнає чиновник, навіть з урахуванням сезонного фактору попит набрав грандіозні масштаби.

Нагадаємо, що інфляція в Білорусі за перше півріччя в становила 33-34%.

У місцевому міністерстві торгівлі попереджають, що разом з цукром можуть подорожчати хліб, молоко і масло - в рамках загальносвітової тенденції підвищення цін на продовольство.

Принаймні, зростання цін на цукор могло б бути знівельовано поставками з України.

Прогнозований надлишок цукру на внутрішньому ринку оцінюється в 200 тисяч тонн, які могли б бути спрямовані на експорт в країни ближнього зарубіжжя.

Нагадаємо, що переговори про постачання цукру до Росії так і не увінчалися успіхом.

Незважаючи на дефіцитний ринок, російські чиновники відмовилися виділити квоту на безмитні поставки українського цукру і на на весь цукор, що ввозиться до Росії, встановлено ввізне мито в розмірі 330 доларів з тонни.

Білорусь могла б бути альтернативою незговірливої Росії.

Однак, враховуючи те, що Білорусь входить до митного союзу і змушена узгоджувати свою торговельну політику з інтересами країн-партнерів, шанси на поставки українського цукру на цей ринок можна оцінити як мінімальні.

З 1 серпня 2011 року підвищується ставка податку на ввезення до митного союзу цукру-сирцю з 85 доларів до 140 доларів за одну тонну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: