Арбузов хоче контролювати платіжні картки

Середа, 17 серпня 2011, 19:30

Національний банк хоче створити кліринговий центр для обробки операцій з платіжними картами, що здійснюються території України, і заборонити видачу іноземної валюти через банкомати.

Про це йдеться в проекті поправок до законодавчих норм на сайті НБУ.

У документі наголошується, що за операціями, які здійснені в межах України із застосуванням банківських платіжних карток, емітованих банками-резидентами, проведення трансакцій і багатосторонній взаємозалік на основі клірингу та обчислення здійснює НБУ.

У законопроекті НБУ вказує, що необхідність проведення клірингу за кордоном через установи-нерезиденти за внутрішньодержавним операціями з використанням платіжних карт є однією з істотних проблем.

Реклама:

"Її законодавче врегулювання дозволить зменшити витрати членів/учасників платіжних систем на обробку операцій з використанням спеціальних платіжних засобів", - впевнені автори поправок.

При цьому вони наводять як приклад те, що "багато країн світу з метою захисту національних інтересів орієнтуються на створення умов, за яких інформаційне обслуговування внутрішньодержавних розрахунків здійснюється кліринговою установою на території цієї країни, а не за кордоном".

До таких країн, зокрема, відноситься Казахстан, Китай, Індія, Туреччина та Франція.

Крім того, НБУ очікує, що прийняття законопроекту призведе до реального затвердження принципу конкуренції платіжних систем і підвищення якості відповідних послуг, які надаються банкам і громадянам України.

Як повідомлялося, ініціатива щодо запровадження схеми обробки внутрішньодержавних платежів національним кліринговим центром була відображена у законопроекті № 6465 члена фінансового комітету Верховної Ради Юрія Полунєєва.

При цьому міжнародні платіжні системи та ряд українських банків тоді виступили проти такої ініціативи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!