Парламент дозволив "Нафтогазу" купувати паливо для перепродажу без тендерів

П'ятниця, 8 липня 2011, 14:31
Верховна рада дозволила юридичним особам (їх об'єднанням) з державною часткою, які займаються господарсько-комерційною діяльністю, закупівлю без тендерів нафти, нафтопродуктів сирих, нафтопродуктів для їх подальшого перепродажу або переробки.

Відповідний закон у п'ятницю підтримали 265 депутатів, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

В рамках прийнятого закону дозволено також без процедури тендерів закупівлю послуг з переробки, виробництва, транспортування, вантажних перевезень, зберігання, зливу/наливу, інспекції кількості та якості, митно-брокерських послуг, інформаційно-аналітичних, фінансових та страховці.

Автори закону, депутати фракції Партії регіонів Ірина Горіна і фракції НУ-НС Ксенія Ляпіна в пояснювальній документації до нього стверджували, що зміни тендерного законодавства дозволять Україні повною мірою виконувати умови закупівлі на зовнішніх ринках, зокрема, азербайджанської нафти марки Azeri Light, оскільки чинне законодавство у сфері держзакупівель ускладнює ведення таких операцій.

"Торгівля на ринку енергоресурсів проводиться за котируваннями світових бірж, що обумовлює швидку зміну позицій на ринку. Це безпосередньо впливає і вимагає регулярного внесення змін в істотні умови договорів закупівлі щодо ціни і базисів поставки", - підкреслюється в документі.

Реклама:

Нині терміни укладення договорів на закупівлю, передбачені законодавством за процедурою відкритих торгів, становлять до 65-70 днів, з одним учасником - до 40 днів, говориться в пояснювальній записці.

Документ розроблений з метою посилення енергетичної стабільності Україні шляхом підвищення ефективності роботи нафтопереробного комплексу країни.

Автори закону розраховують, що він дозволить уряду стабілізувати паливний ринок, почати роботу з відновлення існуючої нафтопереробки, сформувати державну мережу автозаправних станцій.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" за давальницькою схемою переробляє нафту на потужностях Лисичанського нафтопереробного заводу (ПАТ "ЛИНИК").

Держхолдинг планує переробляти на Лисичанському НПЗ 100 тис. тонн нафти щомісяця, в цілому за 2011 рік - до 1 млн. тонн нафти.

З виробленими нафтопродуктами НАК має намір виходити на ринок для здійснення товарних інтервенцій.

НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни, є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!