Думка експерта: Недоліки земельної реформи виявляться на стадії виконання

П'ятниця, 8 липня 2011, 11:54

7 липня Верховна рада 260 голосами прийняла закон №8077 "Про Державний земельний кадастр". Закон набуде чинності з 1 січня 2012 року..

На думку партнера юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Максима Копейчикова, законопроект про ринок земель іще вимагає серйозних доопрацювань.

Коментуючи проект закону, він зазначив, що, очевидно, необхідно прописати більш жорсткі умови консолідації земель сільськогосподарського призначення з метою ліквідації міжсмужжя, внести необхідні зміни до законодавчих актів про охорону земель і державний контроль за охороною та використанням земель, інакше на практиці контроль за скуповуванням та використанням сільгоспземель може виявитися недостатньо дієвим.

"Законопроект обмежує максимальну кількість гектарів землі, які можуть перебувати у власності у однієї особи. Водночас, із використанням документів родичів і через створення фермерських господарств, можливо буде сконцентрувати істотно більші масиви землі", - підкреслив Копейчиков.

Реклама:

Позитивним моментом цього проекту експерт назвав досить детально розписану процедуру проведення земельних аукціонів.

Разом з тим, як в процесі проходження через парламент, так і після вступу в дію закону, "правила гри" можуть бути істотно змінені, як це трапилося, наприклад, з Податковим кодексом, зауважив юрист.

Як відомо, прийняття двох законів - про ринок землі і державний земельний кадастр - є обов'язковими передумовами повноцінного функціонування ринку землі.

"Заблокувати реформу не вдасться, але завдяки активності громадянського суспільства можна скорегувати її зміст зокрема, посиливши контрольні механізми", - заявив Копейчиков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!