Уряд візьме аудиторів під контроль

Четвер, 21 липня 2011, 10:17

Міністерство фінансів прагне отримати контроль над аудиторськими компаніями.

Чиновники розробили законопроект, який зробить бізнес залежним від міністерства - воно буде контролювати все, від внесення до реєстру аудиторських компаній до порядку застосування штрафних санкцій, пише газета "Комерсант-Україна".

Зокрема, Мінфін може отримати право затверджувати порядок сертифікації аудиторів та ведення реєстру (зараз це належить до повноважень Аудиторської палати), без чого неможливо здійснення професійної діяльності.

Крім того, буде створений комітет із контролю якості аудиторських послуг, діяльність якого також буде регламентуватися чиновниками.

Реклама:

Представники Мінфіну зможуть контролювати дотримання учасниками ринку стандартів аудиту та вимагати інформацію про "кількість та якість ресурсів, витрачених на проведення аудиту, і отриману винагороду".

Компанії, які аудіюються, зокрема, публічні акціонерні товариства, банки, страхові компанії, учасники фондового ринку, будуть перевірятися членами комітету не рідше одного разу на п'ять років.

Відмова від надання необхідних для перевірки даних або несплата щорічного внеску на утримання комітету (у розмірі мінімальної зарплати) стане приводом для виключення аудиторської компанії з реєстру.

Таким чином, законопроект різко звузить повноваження Аудиторської палати.

Більшість її членів будуть призначатися міністром фінансів, решта - професійними організаціями та з'їздом аудиторів.

Однак якщо термін повноважень представників аудиторів буде обмежений п'ятьма роками, то для призначених урядом терміни не визначені.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: