Банки бояться активно кредитувати фізосіб і малий бізнес

Четвер, 9 червня 2011, 17:54

Активне споживче кредитування може відновитися не раніше, ніж через рік.

Таку думку висловили керівники українських банків в рамках засідання "Фінансового прес-клубу".

За словами голови "Ощадбанку" Сергія Подрєзова, приріст кредитів за підсумками 2011 року може становити близько 10%.

"Ми намагаємося розумно розмістити ліквідність. Зрозуміло, що сьогодні в банківській системі є велика ліквідність і всі будуть нарощувати кредитні портфелі. У нас десь протягом року по кредитах буде приріст на рівні 10%", - зазначив він.

При цьому голова правління ОТП Банку Дмитро Зінков називає одним з несприятливих чинників заборону на кредитування в іноземній валюті.

"До того моменту, поки в економіці України за допомогою регулятора й уряду не буде створено механізм дешевого кредитування в гривні, ми не зможемо говорити про швидке повернення до докризових темпів кредитування", - наголосив банкір.

"Поки ми не доопрацюємо механізми, сподіватися на нарощення портфелю споживчого кредитування не варто. Ефект ми побачимо не раніше, ніж через рік", - додав він.

Зінков підкреслив, що активи банківської системи в середньому за рік виросли на 10%. Він підкреслює, що кредитування реального сектора економіки і корпоративних клієнтів буде пріоритетним і збільшиться більше, ніж на 15%. 

Аналогічних  показників очікує і голова правління "Укрсоцбанку" Борис Тимонькін.

"В основному за рахунок великих корпорацій і частково за рахунок середнього сегменту. Малий бізнес більшість банків кредитувати не будуть, це "чорна яма". Позички таким підприємствам доведеться списати і забути. Їх багато, вони активні, ховаються і "виживають", - зауважив банкір.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!