Міжнародні кредитори пропонують Україні злити ВДЦП і НДУ

Середа, 8 червня 2011, 16:31

Перед створенням в Україні центрального депозитарію необхідно провести аудит Всеукраїнського депозитарію цінних паперів і Національного депозитарію.

Аудит має бути проведений силами незалежних аудиторських фірм з високою репутацією для визначення їх ринкової вартості, вважають провідні міжнародні фінансові організації (МФО), інформує "Інтерфакс-Україна".

Відповідні лист глави українських представництв Міжнародного валютного фонду, Світового банку, ЄБРР, Міжнародної фінансової корпорації та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) направили в кінці травня першому заступнику голови Нацбанку Україна Юрію Колобову та голові ДКЦПФР Дмитру Тевельову.

У документі зазначено ще шість принципів, яких МФО рекомендують дотримуватися при створенні ЦД.

Реклама:

Зокрема, вони пропонують, щоб усі нинішні акціонери ВДЦП і НДУ мали можливість стати власниками ЦД, при цьому держава була б значним міноритарієм ЦД, а інші кінцеві акціонери ЦД мали до 5% акцій кожен.

В якості прикладу в листі наводиться ВДЦП, в якому держава контролює 31,5% акцій - 22,9% - НБУ, решта - держбанки, тоді як в НДУ частка держави перевищує 86%.

Ще одним принципом МФО називають неприпустимість бюджетного фінансування нового ЦД або НДУ.

На думку міжнародних організацій, на невеликому за обсягами операцій українському ринку ЦД повинен виконувати як облікову, так і розрахунково-клірингову функції, щоб зменшити ризики та мінімізувати транзакційні витрати.

Нарешті, МФО пропонують створювати ЦД на основі існуючих технологій, процедур, баз даних та IT-систем, щоб звести до мінімуму незручності і перерву в обслуговуванні клієнтів ВДЦП, складових понад 85% ринку.

За словами учасників першого засідання робочої групи з напрацювання подальших шляхів реформування депозитарної системи України при комітеті Верховної ради з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики, що пройшов у середу, МФО фактично пропонують об'єднати ВДЦП і НДУ в центральний депозитарій, взявши за основу ВДЦП.

У той же час ДКЦПФР пропонує створити ЦД на базі НДУ і, за даними агентства, такої позиції дотримується і Національний банк, якому належить 22,9% у капіталі ВДЦП.

Як повідомив на засіданні член комісії Олексій Петрашко, ДКЦПФР згодна практично з усіма заявленим принципам МФО.

У той же час він зазначив, що держава готова поступитися контролем у ЦД "в довгостроковій перспективі".

Голова правління Української біржі Олег Ткаченко під час виступу звернув увагу на необхідність відмовитися від монопольної передачі ЦД клірингової функції, надавши можливість біржам самим її здійснювати.

В даний час в Україні існують три працюючі депозитарії: комерційний ВДЦП, державний НДУ і депозитарій державних цінних паперів Нацбанку.

За НДУ законом закріплено три виняткові функції: кодифікація, стандартизація та встановлення кореспондентських відносин з іноземними депозитаріями.

ВДЦП і НДУ в останні роки перебували в конфронтації.

На початку 2011 року влада активізувала роботу зі створення в країні центрального депозитарію, обравши його базою НДУ.

В кінці квітня держава в особі ДКЦПФР змінила спостережну раду та голову правління Нацдепозитарію, поставивши перед новим керівництвом завдання вивчити можливість створення з ВДЦП групи або холдингу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!