Уряд змусить іноземців платити за лікування

П'ятниця, 24 червня 2011, 17:20

Кабінет міністрів затвердив порядок надання медичної допомоги іноземцям та особам без громадянства, які тимчасово перебувають на території Україні.

Про це йдеться в постанові № 667 від 22 червня, передають "Українські новини".

Згідно з порядком, ці особи можуть звертатися за медичною допомогою, в тому числі екстреною, в будь-яке державний або комунальний заклад охорони здоров'я, де медична допомога надається відповідно до вимог законодавства.

При наданні медичної допомоги таким особам застосовуються форми медичної документації та звітності, встановлені Міністерством охорони здоров'я, кожен випадок надання такої допомоги підлягає обов'язковій реєстрації.

Реклама:

Порядок також передбачає, що цим особам медична допомога, у тому числі екстрена, надається за плату, якщо інше не передбачено законодавством або міжнародними угодами Україна.

Вартість медичної допомоги визначається установою охорони здоров'я, що її надав, плата може здійснюватися в безготівковій формі або готівковій в національній валюті .

У разі укладення такими особами угоди про страхування, що гарантує оплату вартості медичної допомоги, оплата здійснюється страхувальником-резидентом шляхом перерахуванням коштів установі, що надала допомогу.

Крім того, згідно з порядком, у разі укладення угод про взаємне визнання угод про страхування між страхувальником-резидентом та страхувальником-нерезидентом гарантування оплати медичної допомоги здійснюється страховиком-резидентом за наявності в особи, якій надано допомогу, відповідної угоди про страхування.

У разі якщо вартість допомоги перевищує страхову суму, передбачену угодою про страхування, іноземець оплачує різницю установі, що надала йому допомогу.

У разі відмови оплачувати медичну допомогу питання про компенсацію закладу охорони здоров'я вирішується за участю відповідних іноземних представництв в Україні.

Крім того, даною постановою Кабмін доручив Міністерству закордонних справ повідомити урядам іноземних держав про порядок надання медичної допомоги іноземцям в Україну.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: