Думка експерта: Інфляція вийде з-під контролю, якщо політика уряду буде не збалансованою

Середа, 22 червня 2011, 15:00

Світовий банк оновив прогнози ключових макроекономічних показників України. 

Прогноз росту реального ВВП на 2011 рік покращився з 4% до 4,5%, а от інфляції - погіршився з 10,7% до 11,4%.

"В цілому прогнози ВБ досить чітко відображають результати першого півріччя 2011 року. Динаміка ВВП досить висока, що дає підстави для хороших результатів на кінець року навіть за умови зниження темпів росту", - сказав в коментарі "Економічній правді" економіст ІГ "Арт Капітал".

Що ж до інфляції, додав він, то СБ традиційно має досить песимістичні прогнози.

Реклама:

"У прогнози СБ закладаються ризики слабкого рівня контролю над цінами. Наш прогноз інфляції - 9,5% на кінець року, проте обидва прогнози ґрунтуються на припущенні, що уряд буде проводити збалансовану розумну політику, зокрема, продовжить співробітництво з МВФ, а також буде проводити активну антиінфляційну політику", - вважає Іванець.

Якщо ж політика уряду буде недостатньо збалансованою, продовжив експерт, то інфляція може вийти з-під контрою, а це враз відобразиться і на фінансових ринках та валютному курсі, а потім ще раз на інфляції, і тоді вже жодні експерти не здатні будуть прогнозувати зростання цін.

"На даний момент ситуація на наш погляд більш-менш під контролем, а високий рівень інфляції викликаний здебільшого високою базою порівняння. Очікуємо, що інфляція не перевищить 12% у липні, а з серпня буде скорочуватись", - резюмував Іванець.

Кабінет міністрів прогнозує прискорення зростання ВВП в 2011 році до 4,7% з 4,2% в 2010 році.

За оцінками НБУ, зростання ВВП в січні-травні 2011 року становило близько 5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!