До суперечки України і Молдови підключилися експерти СОТ

Понеділок, 20 червня 2011, 11:16

Україна вперше скористалася правом врегулювання торгового спору за допомогою створення групи експертів при Світовій організації торгівлі.

У п'ятницю орган з вирішення суперечок СОТ створив групу експертів для вирішення торгового спору України з Молдовою,  пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на джерело в Мінекономрозвитку (МЕРТ).

На попередньому засіданні цього органу Молдова наклала вето на заявку України, вичерпавши таким чином своє право застосовувати цей захід.

Суть спору полягає в застосуванні молдавською владою імпортного збору за забруднення навколишнього середовища в 0,8-3 лея (0,55-2,05 гривні) за пластикову упаковку або tetra pack (крім молочної продукції).

Реклама:

Від справляння екологічного збору більше за інших страждають українські виробники пива та соків, експорт продукції яких до Молдови в 2010 році скоротився на 32-35%.

Молдавська сторона запевняє, що дискримінації немає, оскільки місцеві виробники при імпорті порожньої пластикової тари платять екологічний збір 0,5-3% від вартості продукції.

Подачу заявки на створення групи експертів у МЕРТ пояснюють відсутністю пропозицій Молдови за термінами двосторонніх консультацій.

У попередніх торгових спорах - з Грузією і Вірменією - Україна використовувала тільки механізм двосторонніх консультацій, не вдаючись до посередництва експертів СОТ.

На засіданні органу з вирішення спорів СОТ Молдова також звернулася з проханням створити експертну групу, але вже для вирішення іншої суперечки з Україною - щодо дискримінаційної ставки на імпорт бренді.

Як відомо, з 1 січня 2011 року ставка акцизу на український коньяк становить 20 гривень за літр стопроцентного спирту, а на імпортний бренді (включаючи молдавський дивин) - 42,12 гривні за літр.

Щодо цієї суперечки Україна також скористалася правом вето. Відхилення заявки в українській делегації пояснили тим, що, на відміну від суперечки з екологічного збору, в цьому конфлікті сторони вже провели двосторонні консультації.

Зараз українські експерти завершують аналіз фізико-хімічних властивостей спирту, використовуваного в молдавському дивині.

Відстрочка створення експертної групи з вирішення спору про ставки акцизу на бренді дозволить країнам до наступного засідання органу з вирішення спорів СОТ 20 липня провести двосторонні консультації, вирішивши суперечку без участі експертів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: