Україна і Росія не зможуть послабити світові дефіцити зерна

Четвер, 2 червня 2011, 18:15

Намір Росії скасувати квоти на експорт зерна не зможуть вплинути на обмежені світові запаси пшениці.

Про це йдеться в повідомленні Fitch, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

Як відомо, Росія, другий найбільший експортер пшениці у 2009-2010 роках, знімає заборону на експорт зерна 1 липня 2011 року.

У той же час даний крок може не привести до ослаблення світового дефіциту, обумовленого збитками, нанесеним посухою і повенями в Європі і США, вважають аналітики Fitch.

В агентстві нагадують, що експортні обмеження зберігаються на Україні, так як 19 травня парламент України прийняв закон, який замінює експортні квоти тимчасовими експортними митами на певні види сільськогосподарської продукції.

Згідно з цим законом, експортні мита будуть діяти до 1 січня 2012 року.

"Хоча на частку Росії і Україні доводилося 22% від світового експорту пшениці в 2008-2009 роках, очікується, що ця частка знизиться до 6% до кінця поточного сезону", - зазначає старший директор в європейській аналітичній групі Fitch з корпоративних емітентів Пабло Мацціні .

За його словами, зняття заборони Росією не обов'язково означає, що пропозиція буде достатньою, щоб компенсувати втрати в Європі і США.

За оцінками Fitch, в залежності від погодних умов, обсяг експорту з боку Росії, ймовірно, становитиме 10 мільйонів тонн за 12 місяців, які закінчуються в червні 2012 року.

За той же період часу, за прогнозами Департаменту сільського господарства США, експорт пшениці з України виросте з 3,5 мільйона тонн до 8,5 мільйона тонн.

"Це як і раніше нижче рівня в 28-31 мільйонів тонн, які Росія і Україна в сукупності експортували в 2009 і 2010 роках" - наголошують аналітики.

Реклама:

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!