США не хочуть жити в борг, бо бояться дефолту

Середа, 1 червня 2011, 09:05

Палата представників конгресу США відмовилася у вівторок збільшити "стелю" держборгу США без значних скорочень держвидатків.

Проти законопроекту, що збільшує розмір держборгу, проголосували 317 конгресменів, за - 98. Проти були всі республіканці і 81 демократ.

США 16 травня подолали чергову "стелю" держборгу, затверджену конгресом в 2010 році на рівні 14,3 трильйона доларів, передає "РИА Новости".

Тепер у адміністрації є 11 тижнів, щоб уникнути дефолту, який може відбутися вже після 2 серпня, якщо конгрес не проголосує за підвищення рівня "стелі".

Реклама:

За словами конгресменів-республіканців, своїм голосуванням вони хочуть продемонструвати адміністрації Барака Обами, що не мають наміру йти на поступки.

Голосування відбулося напередодні зустрічі президента з членами Республіканської партії, яке заплановане на середину дня середи.

Як очікується, темою цієї зустрічі стануть бюджетний дефіцит, "стеля" держборгу і зниження держвитрат.

Конгресмени-демократи, які голосували за збільшення стелі, визнали таке узгоджене голосування провокацією і маніпулюванням повноваженнями.

Раніше голова Мінфіну Тімоті Гайтнер в листі конгресменам просив їх якомога швидше проголосувати за законопроект про держборг.

До моменту, поки не буде прийнятий новий рівень держборгу, федеральний уряд згортає низку програм. Першими під ніж потрапили інвестиції двох пенсійних фондів.

Парламентарії залишилися байдужі до заклику - республіканці, які мають більшість в палаті представників, вустами керівника і спікера Джона Бонер одразу після звернення Гайтнера заявили, що до тих пір, поки Обама і його радники не зроблять щось з держвитратами, обговорювати питання держборгу вони не мають наміру.

Це означає, що якщо до серпня новий обсяг держборгу не буде затверджений конгресом, то на тлі дефолту США чекають зниження міжнародних рейтингів і падіння курсу долара.

Несподівано роз'єднано відреагували на проблему держборгу демократи. Якщо глава демократичної більшості в сенаті Гаррі Рід категорично заявив про те, що нову "стелю" слід встановити якомога швидше, то екс-спікер палати представників демократ Ненсі Пелосі, навпаки, несподівано заявила, що її партія готова до жертв і буде працювати над скороченням держвидатків.

За її словами, демократи готові обговорювати скорочення фінансування навіть соціальних систем безкоштовної медицини Medicare і Medicaid.

"Стеля" держборгу - унікальне визначення, що існує тільки в США.

Вперше американський конгрес визначив максимальний рівень боргу у 1917 році і з тих пір постійно підвищував її.

З початку 2000-х років робити це доводилося частіше, і за цей період він піднімався десять разів.

В останнє десятиліття запускати друкарський верстат США доводилося через війну в Іраку і Афганістані та інші програми допомоги "молодим демократіям", а також через світову фінансову кризу 2008-2009 років, яка вимагала підлатати дірки всередині країни.

Якщо більше 30 років тому розмір держборгу оцінювався в 908 мільярдів доларів, то з початку 1980-х він почав рости стрімкими темпами і в 1982 році становив трильйон доларів, а до 1996-му досяг рівня 5 трильйонів.

Відмітки десять трильйонів держборг досяг в 2008 році, коли через рецесію істотно знизився обсяг зібраних податків, а уряду довелося витрачати великі кошти на соціальні програми і боротьбу з безробіттям.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!