ЄБРР хоче, щоб "зелений тариф" в Україні був доступним

Вівторок, 31 травня 2011, 18:21

Україна повинна оптимізувати "зелений" тариф, скасувавши правило "місцевої складової".

Про це заявив голова Представництва ЄБРР в Україні Андре Куусвек під час Другого Європейсько-Українського Енергетичного Дня, що відкрився сьогодні у Києві, інформує Ua-energy.

"Можна довго говорити про перспективи України, але давайте поглянемо на факти", - сказав банкір. Економіка України в 2,5 рази енергоінтенсивніша, ніж в інших країнах Європи. З огляду на цей факт, Куусвек назвав 3 головних пріоритети ЄБРР в українській енергетиці:

- розробка методології тарифів, яка б забезпечила їх економічно обґрунтований рівень; - реформування оптового ринку електроенергії; - розвиток альтернативних джерел енергії.

Реклама:

Він нагадав, що банк як найбільший інвестиційний партнер України фінансує інфраструктурні проекти з підвищення пропускної спроможності енергосистем та проекти відновлюваної енергетики.

Куусвек відначив позитивний ефект від запровадження "зелених" тарифів у 2009 році.

Проте, на його переконання, система заохочення відновлюваної енергетики повинна стати дієвою платформою, яка б заохочувала інвестиції.

При цьому, іноземні інвестори повинні мати рівні умови доступу на ринок та підключення до мереж нарівні з вітчизняними компаніями.

"В цьому контексті необхідно скасувати так зване правило "місцевої складової", яке є дискримінаційним".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: