Білорусь частково перейшла на долар і євро

Середа, 25 травня 2011, 19:40
Нацбанк Білорусі дозволив розраховуватися доларами і євро за пальне на заправках, в готелях та за туристичні послуги, щоб збільшити надходження валюти в країну, яка з середини березня переживає жорстку валютну кризу.

Про це йдеться в листі Нацбанку, текст якого має в своєму розпорядженні Reuters.

З вівторка Нацбанк девальвував рубль на 36%, повернувши обмеження на коливання котирувань на всіх сегментах ринку і відмовившись підкріплювати новий курс валютними інтервенціями.

Білоруський валютний ринок, що випробовує дефіцит валюти, завмер після цього рішення в очікуванні нових заходів регулятора і подальшої девальвації білоруського рубля.

"З метою залучення в економіку Білорусі валютних коштів населення... Нацбанк вважає можливим розширити випадки видачі дозволів суб'єктам валютних операцій на розрахунки в іноземній валюті з фізичними особами", - йдеться в листі.

Реклама:

Білорусь вводила жорсткі обмеження на будь-які розрахунки в іноземній валюті на своїй території з початку 2000-х років, для збільшення довіри до білоруського рубля.

Неможливість придбати валюту легальними способами призвела до розквіту чорного валютного ринку і різних сірих схем придбання валюти компаніями, найпростіший з яких є виплата банкам додаткової комісії за інформаційні послуги при обміні валют.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!