Мінфін уже знає, де брати гроші під час війни

Четвер, 19 травня 2011, 17:00

Міністерство фінансів пропонує дозволити використання золотовалютних резервів для поповнення державного бюджету у разі введення у країні військового стану.

Про це сказано в розробленому Мінфіном законопроекті "Про фінансову систему України в особливий період", повідомляє агентство УНІАН.

Документом пропонується надати Нацбанку право визначати "спільно із Кабінетом міністрів при узгодженні з Верховною радою розмір частки золотовалютних резервів, яка спрямовується до державного бюджету".

При цьому частину резервів, направлених до Держбюджету, пропонується віднести до державного боргу, і після закінчення особливого періоду відшкодовувати в повному обсязі.

Реклама:

Держбюджет, у разі введення воєнного стану, також може поповнюватися за рахунок коштів підприємств, установ і організацій усіх форм власності, а також коштів із рахунків фізичних осіб.

Розмір частки коштів, яка може бути перерахована до держбюджету для задоволення потреб держави, визначає уряд.

Кошти, залучені таким чином, включаються в державний борг і оформляються державними цінними паперами, зобов`язання щодо яких виконуються державою після закінчення особливого періоду за рахунок коштів Держбюджету.

Мінфін також пропонує визначити, що в особливий період обслуговування клієнта в банку здійснюється за єдиним поточним рахунком, який відкритий в одному з банків, які залучені для фінансування потреб держави в особливий період.

Законопроектом також передбачається, що органи управління фінансами в мирний час повинні підготувати фінансову систему до функціонування в особливий період.

Зокрема, повинні бути прийняті заходи з негайного переведення активів Нацбанку, державних та інших банків, які створені і діють на території України, з банків і небанківських фінансових установ держав - потенційних агресорів і їх союзників у разі виникнення реальної загрози збройної агресії з їх боку.

Крім того, банкнотно-монетний двір, фабрика банкнотного паперу, Центральне сховище і казначейство Національного банку України повинні бути забезпечені необхідним запасом сировини і матеріалів, а також автономними джерелами постачання електроенергії, води, тепла тощо.

"Обмеження прав і свобод людини і громадянина, передбачені цим законом, почнуть діяти одночасно з набуттям чинності указу президента про оголошення мобілізації або з моменту введення воєнного стану в Україні, або в окремих її територіях, і діятимуть на період до оголошення Верховною радою за поданням президента укладення миру", - сказано в перехідних положеннях законопроекту.

Як повідомлялося, у вересні 2004 року Нацбанк своєю постановою №444 затвердив Положення про порядок припинення, зупинення, обмеження діяльності банків в особливий період.

Відповідно до цього документу, Нацбанк визначає в мирний час перелік банків України, уповноважених для роботи (здійснення операцій) в особливий період, і уточнює цей перелік щорічно.

До переліку можуть ввійти банки з розгалуженою, добре технічно оснащеною мережею, банк має входити до групи добре або достатньо капіталізованих банків.

У статутному капіталі уповноваженого банку не має бути іноземного капіталу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: