СНД намагається "пропхнути" свого кандидата в МВФ

Четвер, 19 травня 2011, 16:16

Прем'єр-міністр Казахстану Карім Масімов закликав глав урядів СНД підтримати главу Нацбанку Казахстану Григорія Марченка в якості єдиного кандидата від СНД на пост директора-розпорядника МВФ.

Про це він сказав на розширеному засіданні ради глав урядів СНД у Мінську в четвер, повідомляє агентство "Интерфакс".

"Казахстанська сторона звернулася із проханням до керівників країн Співдружності Незалежних Держав із проханням підтримати кандидатуру голови Національного банку Казахстану Марченко Григорія Олександровича на посаду директора-розпорядника Міжнародного валютного фонду. Ми будемо тепер його розглядати як єдиного кандидата від усіх країн СНД. Відповідну заявку ми у МВФ подамо. Я хотів би подякувати за це", - сказав Масімов.

Тим часом для Марченка ініціатива про його висунення кандидатом на пост директора-розпорядника МВФ виявилося повною несподіванкою, зазначає агентство.

Реклама:

"У мене життя таке, що я посад не шукав, але мене завжди на них призначали. Але, чесно кажучи, все це так несподівано, не знаю, я взагалі собі погано уявляю життя за межами Алмати", - сказав Марченко в Астані журналістам, коментуючи висунення своєї кандидатури на посаду глави МВФ.

Як відомо, ця посада стала вакантною у четвер, після того, як Домінік Стросс-Кан, затриманий у США за підозрою у спробі зґвалтування, подав у відставку.

Згідно з чинною неформальною системою, керівником Світового банку завжди стає американець, а керівником МВФ - західноєвропеєць.

Таким чином, головним претендентом на посаду директора-розпорядника фонду буде кандидат, узгоджений провідними країнами ЄС.

За даними ЗМІ, найбільші шанси стати єдиним європейським кандидатом - у міністра фінансів Франції Крістін Лагард.

У 2007 році Росія вже намагалася зламати діючу систему, висунувши альтернативного кандидата на посаду директора-розпорядника МВФ - колишнього керівника ЦБ Чехії Йозефа Тошовськи.

Однак тоді перемогу здобув Домінік Стросс-Кан, підтриманий розвиненими країнами.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!