"Нафтогаз" залишиться єдиним великим імпортером газу - ЗМІ

Четвер, 7 квітня 2011, 16:16

Скасування монополії НАК "Нафтогаз України" на митне оформлення природного газу, введеної урядом Юлії Тимошенко в 2008 році, відповідає зобов'язанням України в рамках Брюссельської декларації 2009 року і закону про функціонування ринку природного газу, що передбачає його лібералізацію.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс -Україна" із посиланням нависокопоставлене джерело в Міненерговугілля.

"Однак у найближчі роки на практиці нічого не зміниться: єдиним великим імпортером природного газу в Україні залишиться НАК "Нафтогаз України". Тож, інтриги тут ніякої немає", - сказав співрозмовник агентства.

Він пояснив, що специфіка української газотранспортної системи полягає в тому, що газ по ній може надходити в Україну лише з території Росії та Білорусії, а згідно з підписаними в січні 2009 року угодами, єдиним його продавцем виступає дочка російського "Газпрому" - "Газпром-експорт", а покупцем - "Нафтогаз України".

Реклама:

За словами співрозмовника агентства, ситуація може змінитися в 2015 році, коли планується побудувати термінал з прийому зрідженого газу.

Він також додав, що незважаючи на дію постанови уряду, яка зобов'язувала Держмитслужбу здійснювати митне оформлення газу тільки для "Нафтогазу", в країну останні роки у невеликих обсягах природний газ імпортувала ще й компанія "Промгаз України".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!