Росії дозволили возити ядерні матеріали та відходи по Україні

Середа, 20 квітня 2011, 12:27

Верховна рада ратифікувала міжурядову угоду з Росією і Словаччиною з транспортування ядерних матеріалів між цими країнами через територію Україну

За відповідний проект закону № 0205 проголосували 260 депутатів при мінімально необхідних 226, передають "Українські новини". 

Угода була підписана 21 жовтня 2010 року в Братиславі, Братислава.

Згідно з його текстом, сторони зобов'язуються співпрацювати з метою забезпечення перевезення свіжого та відпрацьованого ядерного палива, інших категорій ядерних матеріалів, які відносяться до ядерного паливного циклу, природного урану, радіоактивних матеріалів, які створюються в результаті переробки відпрацьованого ядерного палива, а також порожніх транспортно-пакувальних комплектів для цих матеріалів.

Реклама:

Компетентними органами сторін з питань реалізації цієї угоди і розгляду спірних питань є: від України - Державна інспекція ядерного регулювання, від Росії - корпорація з атомної енергії "Росатом", від Словаччини - Міністерство економіки та будівництва.

Угодою встановлюється, що перевезення спеціальних вантажів здійснюється залізничним транспортом у прямому сполученні без перевантажень по території Росії, Словаччини та України.

Також обов'язковою умовою для здійснення перевезень у рамках цієї угоди є наявність контрактів, укладених між відповідними юридичними особами Росії та Словаччини.

Відпрацьоване ядерне паливо підлягає охороні збройним конвоєм протягом всього шляху проходження.

Згідно з угодою, відповідальність за втрату спеціальних вантажів несе сторона, під юрисдикцією держави якої знаходиться конвой, який здійснював охорону транспортів із спеціальними вантажами на момент їх втрати, а в тих випадках, коли вантаж транспортується без охорони, - сторона , на території якої сталася втрата.

Крім того, статтею 8 угоди встановлюється, що ліквідація наслідків аварії, яка сталася при перевезенні спеціальних вантажів, включаючи аварії, а також забезпечення охорони і зв'язку в районі аварії здійснюється стороною, на території держави якої ця аварія сталася.

Нагадаємо, 9 березня Кабмін запропонував Раді ратифікувати дану міжурядову угоду.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: