Тігіпко в понеділок розкаже, як отримати 70 мільярдів

Субота, 2 квітня 2011, 13:19

Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко вважає, що після ухвалення закону про легалізацію зарплат фонд заробітної плати може зрости щонайменше на 60-70 мільярдів гривень - до 440-450 мільярдів гривень.

"Можна отримати збільшення легальної заробітної плати приблизно на 60-70 мільярдів гривень", - заявив Тігіпко журналістам у Варшаві, де він у ході дводенного візиту вивчав польський досвід проведення реформ, повідомляє УНІАН.

За словами міністра, відповідний законопроект, який має створити умови для легалізації зарплати, буде презентовано у понеділок, 4 квітня.

Він вважає, що у найкращому випадку легалізація може призвести до збільшення фонду зарплати та зростання надходжень до Пенсійного фонду на 20-25%, бюджет яких зараз становить близько 380 мільярдів гривень тa 200 мільярдів гривень відповідно.

Тігіпко додав, що урядовці під час підготовки законопроекту про легалізацію зарплат вивчали досвід низки держав Східної Європи, які входять в ЄС, зауваживши, що Україна не зможе запровадити польську модель.

"Вони змогли вирішити це в першу чергу економічними стимулами, які почали працювати: другий рівень пенсійної системи (...), проведення реформи охорони здоров'я (...) На жаль, у нас ні першого, ні другого немає", - сказав міністр.

Разом з тим, голова комітету Верховної ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська до кінця квітня запропонує концепцію детінізації ринку праці, яка зробить вигідною виплату легальної зарплати.

Як повідомляє прес-служба комітету, Королевська оприлюднила своє бачення кроків, необхідних для детінізації ринку праці.

Перший з них - припинити економічні репресії і авантюри, результатом яких стало колосальне зростання цін, безробіття, тарифів і падіння заробітних плат. Другий крок - це підвищення соціальних стандартів.

За словами депутата, третій крок - перестати імітувати боротьбу з корупцією, а четвертий - створити ефективну шкалу оподаткування на фонд заробітної плати, при якій заробітну плату буде вигідно платити. П'ятий крок стосується скасування сплати єдиного соціального внеску для пенсіонерів та інвалідів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!