Україна погано перевіряє продукти з Полісся на радіацію

Вівторок, 19 квітня 2011, 13:52

Український уряд не дбає про дотримання норм радіаційної забрудненості продуктів харчування, вирощених на територіях, постраждалих від Чорнобильської катастрофи.

Про це заявив експерт МАГАТЕ Валерій Кашпаров, передає "Дело".

"В Україні ще на початку 90-х були програми по вапнуванню грунтів і з інших заходів, необхідних для того, щоб продукти, що вирощуються на заражених територіях, не були небезпечними для здоров'я. Зараз нічого подібного не робиться, на відміну, наприклад, від Білорусі", - запевняє експерт.

У зв'язку з цим, відзначає він, в Україні велика частина радіаційного опромінення - внутрішня, тобто, люди отримують його від ізотопів, що накопичилися в організмі, в Білорусі ж - навпаки.

Реклама:

У першу чергу, за словами Кашпарова, забруднюються молоко і м'ясо худоби, а також лісові ягоди і гриби.

"У зонах зараження всі вироблені продукти можуть бути чистими, якщо тільки вони вирощуються на переораних землях, а не кустарним способом. Я не говорю, звичайно, про Зону відчуження ЧАЕС", - відзначає аналітик.

Особливо високий рівень забруднення, за його даними - у продуктів, вироблених в Рокитнянському районі Рівненської області, зокрема, в тих селах, де продукти вирощують на торфовищах.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!