Думка експерта: Гривня у квітні трохи подорожчає

П'ятниця, 1 квітня 2011, 13:01

Згідно домовленостями із МВФ, Нацбанк України діє в напрямку лібералізації валютного ринку і переходу до плаваючого курсу гривні, що передбачає пряму залежність курсу від ринкової ситуації.

На думку експерта аналітичного департаменту X-Trade Brokers Ukraine Володимира Олексюка, ситуація, яка нині склалася в Україні, сприятиме незначному зміцненню гривні у короткостроковій перспективі.

"Високий рівень залучення коштів урядом на аукціонах ОВДП вкупі зі зниженням їх вартості (10,5 млрд. гривень із початку року) послабить тиск гривневої ліквідності на валютний ринок і забезпечить вартість національної валюти у квітні на рівні 7,96-8,02 гривні за долар", - прогнозує він.

Експерт зазначив, що, на тлі напруженості на світових ринках, нині присутній деякий дефіцит пропозиції валюти в країні.

Реклама:

Це також пов'язано зі зростанням негативного сальдо зовнішньої торгівлі України товарами, відзначив він.

Олексюк нагадав, що темпи зростання імпорту товарів і послуг у січні-лютому 2011 року склали 53,6% у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року, а експорту - лише 36,7%.

Дефіцит поточного рахунку платіжного балансу в лютому склав 1,135 млрд. доларів, тоді як у січні був зафіксований його профіцит - 319 млн. доларів.

"Імпорт зростає швидше за експорт. Негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами України за підсумками 2010 року склало 9,309 млрд. доларів, що на 62,3% більше, ніж у 2009 році. Існуючий профіцит платіжного балансу в січні-лютому на рівні 1,621 млрд. доларів забезпечений за рахунок торгових кредитів (близько 2,5 млрд. доларів) і розміщення урядом єврооблігацій на суму 1,5 млрд. доларів", - зазначив він.

"Курс валютної пари євро/долар на світовому ринку в квітні буде перебувати в широкому діапазоні 1,2925-1,4152 долара за євро. Інвестори вже від квітневого засідання ЄЦБ очікують збільшення (на 0,25%) облікової ставки, що в змозі вплинути на підвищення вартості єдиної валюти. Показники зростання європейської економки, зокрема 17 країн єврозони, нині вищі, ніж економіки США. Водночас, на курс євро впливають: боргове навантаження периферійних країн ЄС, стійкість бюджетної політики цих країн і рівень інфляції, що перевищує раніше досягнуті показники", - відзначив Олексюк.

При цьому експерт зазначив, що гривня на готівковому ринку по відношенню до долара з початку 2011 року зміцнилася на 0,38% - до 7,96 гривні за долар, водночас щодо євро національна валюта знецінилася на 2,98% - до 11,2426 гривні за євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!