ЄБРР: зміни в Україні лякають інвесторів

Середа, 9 березня 2011, 18:29

В ЄБРР говорять про надзвичайний експортний потенціал України, але зазначають - без інвестицій його не реалізувати.

Зокрема, директор підрозділу ЄБРР з аграрного бізнесу Жіль Меттеталь в інтерв'ю аґенції Reuters сказав, що рішень про можливі інвестиції в Україні ухвалюють менше, а їх обмірковування потребує дедалі більше часу, передає ВВС.

Фахівець припускає, що до подальшого ускладнення ситуації може призвести запропонований провладними фракціями законопроект про те, щоби дозволити експортувати сільськогосподарські товари лише державним компаніям.

"Експортні квоти вже зашкодили довірі інвесторів. А цей новий закон може завдати ще більшої шкоди, а на відновлення цієї довіри знадобиться набагато більше часу", - сказав Меттеталь.

Реклама:

Як розповідає експерт, три тижні тому ЄБРР разом із Міжнародним валютним фондом та Світовим банком надіслав листа прем'єр-міністру Миколі Азарову, де висловив занепокоєння тим, що пропозиція про монопольний державний контроль експорту зерна може завадити майбутнім приватним інвестиціям у сільськогосподарський сектор.

"Політично уряд (України) хоче гарантувати населенню, що ці приватні трейдери не збираються експортувати зерно у той час, як голодує населення", - пояснює експерт ЄБРР.

Торік ЄБРР інвестував у сільськогосподарські проекти в Україні близько 170 млн. євро, але, як зазначає Меттеталь, інвестиції могли би бути на 50-100 млн. євро більшими, якби "політична ситуація була кращою".

ЄБРР - один із найпотужніших інвесторів у аграрний бізнес у Східній Європі та Центральній Азії, загальні інвестиції банку в регіон торік склали близько 800 млн. євро.

"Росія, Україна та Казахстан можуть задовольнити половину всіх світових потреб зерна, серед них - 60% світових потреб у пшениці. Потенціал є надзвичайним. ... Без приватних інвестицій вони ніколи не зможуть досягти прогресу", - зазначив Меттеталь.

Експерти ЄБРР називають Україну найпотужнішим експортером ячменю та одним з найбільших постачальників пшениці.

Раніше занепокоєння пропонованими змінами до українського законодавства про ринок зерна висловлювала низка інших міжнародних організацій, а також українські експерти.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!