Фірташу доведеться влити в Надра Банк 3,5 мільярда "живих" грошей

П'ятниця, 4 березня 2011, 09:31

Основну частину інвестицій у проблемний Надра Банк структури Дмитра Фірташа повинні будуть внести у вигляді грошових коштів.

Про це ідеться в проекті Меморандуму про економічну та фінансову політику, погодженого українською стороною та місією МВФ, пише газета "Дело".

"Ми (Кабінет міністрів) досягли угоди щодо банку "Надра", яке відповідає принципу забезпечення найменшої вартості пропонованого рішення для уряду. Банк "Надра" отримає рекапіталізаційні кошти в розмірі 8,8 млрд. гривень", - ідеться в документі.

Згідно з текстом меморандуму, 8,8 млрд. гривень - це той обсяг коштів, який відповідає сумі недостачі капіталу банку, визначеної останнім аудитом фінустанови.

Реклама:

"При цьому можна порівняти за обсягом суми цих коштів будуть надані приватним інвестором (із зобов'язанням надати не менше 80% з 4,4 млрд. гривень капіталовкладень цього інвестора у вигляді грошових коштів) та урядових рішень у вигляді субординованого боргу", - наголошується в документі.

Як повідомлялося, відповідно до рішення тимчасового адміністратора від 11 лютого 2011 року, Надра Банк збільшує статутний капітал в 9,9 разу - до 3,9 млрд. гривень шляхом додаткового випуску акцій.

Планується, що капітал буде збільшений за рахунок коштів приватного інвестора, яким, швидше за все, виступить український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Раніше в ЗМІ неодноразово висувалися припущення, що структури Фірташа внесуть у капітал Надра Банку 3,5-5 млрд. гривень.

Відповідний обсяг акцій буде замінений на публічні зовнішні борги Надра Банку, які структури Дмитра Фірташа активно скуповували під час кризи.

Передбачалося, що обмін буде здійснюватися виходячи зі співвідношення один до одного.

Іноземні борги Надра Банку були скуплені Фірташем у середньому за ціною 20% від номіналу.

Разом з тим, згідно із українським законодавством статутний капітал комерційних банків повинен формуватися виключно з грошових коштів, а на час дії "антикризового" закону, в тому числі і за рахунок облігацій уряду (ОВДП). Щоправда, дія закону минула 1 січня 2011 року, зазначає видання.

Водночас, ніщо не заважає структурам Дмитра Фірташа інвестувати в банк 3,5 млрд. гривень "живих грошей" (а не обмінювати акції на публічні борги) і згодом вимагати повернення зовнішніх зобов'язань вже від фінансово оздоровленого "Надра" за ціною 100% від номіналу.

У підсумку український бізнесмен може заробити до 0,5 млрд. гривень і отримати при цьому у власність один з найбільших, вже фінансово здорових, банків країни (виручка від продажу боргів - близько 5 млрд. гривень, витрати на їх покупку - близько 1 млрд. гривень, витрати на придбання акцій банку - 3,5 млрд. гривень).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!