На автозаправках замість А-95 заливають "бодягу"

Вівторок, 29 березня 2011, 14:37

На автозаправках України все частіше продають не якісне пальне, а фальсифікат, який не відповідає ніяким стандартам.

Про це повідомляє агентство УНІАН із посиланням на результати перевірок якості палива на автозаправних станціях Комітетом захисту споживачів нафтопродуктів.

За словами керівника організації Андрія Пасішника, на декількох АЗС комітет виявив, що під назвою "бензин А-95" продавався побічний продукт коксохімічного виробництва, фактично переробки вугілля.

"Звичайно, його можна розбавити газовим конденсатом або стабільним бензином, і за октановим числом отримати А-92 або А-95. Але ні фракційний склад, ні хімічні і фізичні показники не відповідатимуть ніяким стандартам", - відмітив експерт.

Реклама:

Пасішник зауважив, що неякісне паливо реалізується, в першу чергу, на поодиноких заправках під маловідомими брендами.

Але також "бодягою" нерідко грішать і великі автозаправні мережі, причому навіть ті, назви яких на слуху.

"Така ситуація склалася через відсутність державного контролю якості - на ці цілі впродовж декількох років просто не виділялися кошти. Тому нині існує загроза того, що, заправившись на якійсь АЗС, автолюбитель може зіпсувати собі двигун. Причому довести, що винна саме заправка, в суді буде практично нереально", - сказав глава комітету.

Водночас Пасішник підкреслив, що реалізації неякісних нафтопродуктів на АЗС сприяє ініційоване урядом перенесення термінів введення стандартів якості Євро-4 і Євро-5.

За оцінками учасників ринку і експертів, від 20% до 40% усіх нафтопродуктів, що реалізовуються на вітчизняних АЗС, - фальсифікат.

Особливо часто неякісне паливо зустрічається на небрендованих станціях.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!