Тігіпко хоче "заточити" законодавство під боротьбу з корупцією

Четвер, 10 березня 2011, 19:08

Посилення відповідальності за махінації на фондовому ринку стане ефективним інструментом боротьби з корупцією.

Таку думку висловив віце-прем'єр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, повідомляє агентство "ЛІГАБізнесІнформ" із посиланням на прес-службу політика.

Так він прокоментував рішення уряду про прийняття п'ятирічної стратегії протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, та внесення до Верховної ради двох законопроектів, спрямованих на посилення відповідальності за відмивання "брудних" грошей та спрощення процедури вилучення і конфіскації активів терористичних організацій.

"Боротьба з тероризмом - важлива справа, проте для України набагато більш актуальною є боротьба з корупцією. Саме під це завдання необхідно "заточити" законодавство про протидію легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом", - вважає Тігіпко.

Реклама:

Зокрема, на думку віце-прем'єра, потрібно якомога швидше реалізувати Конвенцію ООН проти корупції, в якій рекомендується встановити кримінальну відповідальність за незаконне збагачення.

"Якщо чиновник не зможе довести легальність отримання коштів на купівлю будинку або машини, то це і є "незаконне збагачення". Будинок або машина підлягає конфіскації, а винний повинен бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Це світова практика, і її потрібно застосовувати і в Україні", - підкреслив він.

При цьому, за його словами, з метою розвитку національної економіки кримінальну відповідальність за незначні економічні порушення для бізнесу слід замінити жорсткою економічною відповідальністю.

"Бізнес, який допустив порушення, повинен бути жорстко покараний гривнею і мати можливість відпрацювати свою помилку, а не випадати з реальної економіки", - зазначив Тігіпко.

Як повідомлялося, 23 грудня 2010 року Верховна рада прийняла в першому читанні законопроект №7487 "Про засади запобігання та протидії корупції в Україні", який президент Віктор Янукович вніс до парламенту як невідкладний.

Цей документ передбачає розширення кола суб'єктів відповідальності за корупційні правопорушення, а також уточнення і конкретизацію умов віднесення до числа таких суб'єктів окремих осіб, введення нового порядку здійснення фінансового контролю, встановлення обов'язку декларування як доходів, так і витрат, визначення строків подання декларації та опублікування в офіційних друкованих виданнях декларацій про майновий стан, доходи та витрати чиновників.

Верховна рада має завершити розгляд президентського антикорупційного законопроекту 15 березня.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!