Янукович підвищить статус регуляторів

Понеділок, 28 лютого 2011, 09:22

Адміністрація президента розробила проект закону, яким запропоновано уніфікувати принципи управління п'ятьма держкомісіями.

Із прийняттям закону всі вони будуть називатися "національними комісіями, які здійснюють державне регулювання" на профільних ринках, пише газета "Комерсант-Україна".

Аналогічні назви вже є у національних комісій з питань регулювання ринків зв'язку (НКРЗ), регулювання електроенергетики (НКРЕ) та регулювання ринку комунальних послуг (НКРКУ).

Тому істотний ребрендинг очікує лише держкомісії з регулювання ринків фінпослуг (Держфінпослуг) і з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).

Реклама:

Для економії бюджетних коштів запропоновано відмовитися від фінансування регіональних представництв комісій.

У законі "Про державне регулювання ринку цінних паперів" поняття "територіальні органи" і "центральний апарат" планується замінити на "апарат" комісії (зараз діє 27 територіальних управлінь ДКЦПФР).

Втратить право створювати територіальні управління і НКРЕ (25 управлінь) - після зміни закону "Про природні монополії".

У проекті закону чітко прописується підконтрольність регуляторів президенту.

Тому в законі "Про державне регулювання ринку фінансових послуг" нинішня Держфінпослуг втратить статус центрального органу виконавчої влади.

Після реорганізації її склад буде формувати глава держави. Раніше це робив Кабмін.

Останнє призначення керівництва ДКЦПФР також затверджено Кабміном, але 2010 року Конституційний суд повернув норми Конституції 1996 року. Згідно з ними, кадрові повноваження віддано главі держави.

Склади інших комісій зараз також формує президент.

У своєму листі до прем'єр-міністра Миколи Азарова заступник глави Адміністрації президента Олег Рафальський просив "невідкладно погодити" законопроект.

За інформацією видання, документ розробляв міністр юстиції Олександр Лавринович, який за дорученням Віктора Януковича буде доповідачем проекту закону у Верховній раді.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!