Американці шукають заміну долару

Вівторок, 15 лютого 2011, 11:32

У деяких американських штатах всерйоз задумалися над тим, щоб відмовитися від долара і ввести свою власну валюту.

Зокрема, американський штат Південна Кароліна продовжує політику, спрямовану на посилення незалежності від федерального уряду, пише газета "Дело".

Сенатор-республіканець Лі Брайт виступив із законодавчою ініціативою ввести в грошовий обіг нову валюту.

За словами Брайта, поява нових грошей дозволить штату уникнути серйозних економічних втрат у випадку обвалення Федеральної резервної системи США при настанні чергового фінансової кризи.

Реклама:

"Раз люди втрачають віру в долар, нам варто підстрахуватися", - заявив політик в інтерв'ю Herald-Journal of Spartanburg.

В якості аргументу Брайт наводить загрозу гіперінфляції, яка вже кілька років висить над американською економікою.

Він закликає колег створити спеціальну комісію, яка вивчить деталі валютного проекту і за результатами роботи вже до 1 листопада представить доповідь Генеральній асамблеї в сенаті.

Супротивники Брайта стверджують, що ця законодавча ініціатива є марною тратою часу.

Так, лідер місцевих демократів Філ Бейлі заявив, що законопроект відволікає увагу від реальних проблем, які стоять перед владою штату.

Однак, представляючи свій проект громадськості, Брайт не забув згадати, що Вірджинія і Джорджія також розглядають можливість прийняття аналогічних заходів із захисту від економічної катастрофи.

Проект Брайта не виглядає настільки уже нездійсненним, якщо згадати, що законодавство США зберігає за штатами можливість використовувати власну валюту.

Передбачається, що нові американські гроші будуть виготовлені із дорогоцінних металів - золота або срібла або обох відразу.

Заклики про децентралізацію влади в Америці звучать не так уже й рідко.

У квітні 2009 року губернатор Техасу Рік Перрі заявив, що його штат може задуматися про відділення від США, якщо Вашингтон не перестане "пхати носа" у місцеві справи.

Подібні настрої посилилися після ухвалення реформи охорони здоров'я, яка у низці штатів була визнана неконституційною.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!