Facebook хоче вийти на ринок цінних паперів

Неділя, 9 січня 2011, 12:54

Найбільша в інтернеті соціальна мережа Facebook планує вийти на ринок цінних паперів.

Про це повідомляє "ІТАР-ТАСС" із посиланням на дані видання "Уолл-стріт джорнел".

З конфіденційної доповіді, підготовленої для обраної групи потенційних інвесторів, випливає, що з середини 2009 року вартість цієї приватної компанії зросла з 10 до 50 млрд. доларів.

Тільки за перші три квартали 2010 року дохід Facebook, керованої наймолодшим мільярдером планети - 26-річним Марком Цукербергом, досяг 1,2 млрд. доларів, а чистий прибуток - 355 млн. доларів.

Реклама:

Все це, за словами видання, "створює для Цукерберга, інших керівників і вузького кола інвесторів непереборний стимул до перетворення швидко зростаючої компанії у відкрите акціонерне товариство, незважаючи на зворотний бік такого кроку".

Справа в тому, що, будучи приватною компанією, Facebook не зобов'язана оприлюднювати відомості про свої доходи, прибутки або збитки, а також розміри грошової компенсації, виплачуваної керівництву, як це повинні робити відкриті акціонерні компанії.

Згідно з планами Facebook, число пайовиків компанії вже у 2011 році перевищить 500, що змусить її або почати оприлюднювати фінансову інформацію, або акціонуватися до квітня 2012 року.

Аж до недавнього часу керівництво компанії не збиралося штучно прискорювати цей процес. Проте зараз ситуація може кардинально змінитися.

Справа в тому, що, після того, як на початку тижня банк "Голдман Сакс" і російська компанія "Діджитал скай текнолоджіз" придбали пакет цінних паперів Facebook вартістю 500 млн. доларів, різко зросла її капіталізація, що в свою чергу викликало справжній ажіотаж серед інвесторів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!