Українське кіно отримало додаткові 120 мільйонів

Субота, 15 січня 2011, 13:39

Бюджет на 2011 рік передбачив для кіногалузі цього року близько 120 млн. гривень.

Про це заявила голова агентства з питань кінематографії Катерина Копилова в інтерв'ю "ДТ. Україна".

За її словами, у порівнянні з попереднім "залишковим принципом" кінофінансування (було в межах 20-30 млн. гривень) ця сума "майже розкішна",

"Спочатку виходили взагалі з цифри 24 млн. гривень. Лише. Але надалі все змінилося", - зазначила Копилова.

Реклама:

"Просто зуміли мотивувати необхідність такого рядка бюджету на кіно. Адже достатні аргументи для цього є. Гадаєте, їх недостатньо? Молоді талановиті кінорежисери не могли себе проявити через колишні мізерні вливання в кіно... Деякі кіноідеі не вдалося реалізувати, оскільки вічно "залишковий принцип". Наші мотивації почули", - пояснила вона.

Відповідаючи на питання про те, яка частина зі 120 мільйонів піде на реальні проекти Національної кіностудії імені Олександра Довженка, Копилова сказала: "Тут - питання відкрито".

"Ідеї, звичайно, існують. Але, напевно, не під всі з них потрібно виділяти величезні бюджети. Пам'ятаючи минулий досвід... Ну, і головне в цьому питанні: бачу нашу подальшу роботу зовсім не в рамках багатьом зручної старої системи - "держава субсидує, а творчої відповідальності ніякої", - зазначила вона.

"Хотілося б, щоб і довженківці активніше переходили на шлях копродукції. З іншими країнами. З цікавими зарубіжними партнерами. І щоб ми, нарешті, відійшли від архаїчного принципу держзамовлення. І надавали кіногалузі "держпідтримку", - наголосила голова агентства з питань кінематографії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!