Азербайджан і ЄС домовилися про чергову "трубу"

Четвер, 13 січня 2011, 19:04

Президент Азербайджану Ільхам Алієв та голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу підписали в четвер у Баку спільну декларацію про газопровід "Південний коридор".

Про це повідомляє агентство "Интерфакс" із посиланням на державний телеканал АzTV.

"Це значний прорив. Ця угода зміцнює прямий доступ Європи до газу з Каспійського басейну, роблячи можливою реалізацію Південного коридору. Цей новий шлях поставок посилить енергетичну безпеку європейських споживачів і бізнесу", - цитуються у повідомленні слова Баррозу.

Згідно з документом, Азербайджан зобов'язується поставляти Європейському Союзу значні обсяги газу на довгостроковій основі.

Реклама:

Спільна декларація встановлює загальну мету: Азербайджан забезпечить газом Південний коридор, а разом з ЄС - інфраструктуру поставок газу в Європу.

У повідомленні Єврокомісії зазначається, що Південний газовий коридор включає в себе проекти газопроводів "Набукко" (Азербайджан-Туреччина-Австрія), ITGI (Туреччина - Греція - Італія), White Stream (по дну Чорного моря з Батумі на Україні) і TAP (Трансадріатіческій газопровід).

У найближчі місяці Азербайджан повинен визначитися, якому з проектів він віддасть перевагу.

Це перше конкретне зобов'язання Азербайджану постачати газ до Європи.

Крім цього, Азербайджан і Єврокомісія підписали Меморандум намірів щодо національної індикативної програми на 2011-2013 роки та Меморандум намірів про рамковий документ за програмою всебічного інституційного розвитку.

При цьому на переговорах у Баку Алієв і Баррозу висловилися за розширення співробітництва в енергетичній сфері.

"На зустрічі було зазначено, що Азербайджан і ЄС успішно розвивають співробітництво у різних сферах, є хороший потенціал для співпраці в енергетичній сфері. Алієв та Баррозу висловили упевненість у подальшому розширенні зв'язків", - повідомили офіційні ЗМІ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: