Україна може заощадити мільйони доларів на лампах

Четвер, 2 грудня 2010, 20:28

Україна могла б заощадити понад 200 млн. доларів на рік, якби перейшла на енергозберігаюче освітлення.

Такими є висновки дослідження, проведеного на замовлення Програми захисту довкілля ООН, повідомляє ВВС.

Результати дослідження були оприлюднені на міжнародному саміті щодо змін клімату, який проходить у мексиканському Канкуні.

ООН закликає здійснити всесвітній перехід на енергозберігаюче освітлення, бо це збереже мільярди доларів і допоможе у боротьбі з наслідками глобального потепління.

Реклама:

Приблизно 40 країн уже втілюють державні програми заміни лампочок розжарювання енергозберігаючими люмінесцентними.

В дослідженні ООН сказано, що приблизно 100 країн мають потенціал суттєвого заощадження електроенергії, якщо перейдуть на енергоефективніше освітлення.

Що більша країна, то більші заощадження: у звіті Програми захисту довкілля ООН сказано, що Індонезія може заощадити понад 1 млрд. доларів на рік, а її викиди парникових газів скоротяться на 8 млн. тонн.

Це є відповідником атмосферного забруднення 2 млн. автомобілів.

Україна внаслідок переходу на енергозберігаючі лампи може заощадити 210 млн. доларів на рік, Мексика - 900 млн. доларів, а Бразилія - 2 млрд. доларів.

Однак, незважаючи на економічні переваги такого переходу, Програма захисту довкілля ООН застерегла і про негативні аспекти нових лампочок, бо найпоширеніші з них, компактні люмінесцентні лампи (КЛЛ) містять отруйну ртуть.

Тому такі лампи треба належним чином збирати й утилізувати, попереджають експерти.

Всі країни Європейського Союзу, США, Канада, Австралія, Куба, Філіппіни та інші вже частково або повністю замінили лампи старого типу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!