Думка експерта: Споживче кредитування починає відновлюватися

Понеділок, 13 грудня 2010, 11:53

Кредитний портфель фізичних осіб у національній валюті в листопаді збільшився на 1,15% - до 62,239 млрд. гривень.

Зростання цього показника спостерігається третій місяць поспіль після тривалого скорочення з 2008 року.

Як зазначив у коментарі "Економічній правді" керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко, основний проріст в обсягах кредитування фізичних осіб у гривні відбувається за рахунок відновлення споживчого кредитування, а саме: автокредитування і кредитів на покупку побутової техніки, меблів.

Водночас, за його даними, іпотечне кредитування з початку 2010 року ще не показало жодного місяця із позитивною динамікою сальдо кредитного портфеля.

Реклама:

"Однак, незважаючи на збільшення кредитного портфеля фізичних осіб у гривні останні кілька місяців, за підсумками року цей показник, імовірно, покаже зниження на 0,5%", - прогнозує експерт.

"Приріст буде зафіксований тільки в 2011 році. Цьому буде сприяти триваюче відновлення в автокредитуванні, кредитуванні товарів першої необхідності. Збільшення обсягів іпотечних кредитів в Україні очікується тільки з весни 2011 року на тлі стабілізації в банківському секторі і стійких темпів зростання національної економіки і, відповідно, доходів населення", - зазначив він.

Водночас, Івченко відзначив, що частка кредитів фізичних осіб в іноземній валюті через введену в Україні заборону на кредитування населення в іноземній валюті, за винятком деяких випадків, продовжує з місяця в місяць знижуватися.

"Частка кредитів фізичних осіб в іноземній валюті у листопаді знизилася до 70,2% замість 70,9% в жовтні. НБУ поки категорично проти цього сегмента кредитування", - поінформував він.

"Імовірно, ця заборона проіснує і протягом 2011 року, і тільки в 2012 році на тлі стабільної економічної ситуації в Україні і сильної гривні кредитування фізичних осіб в іноземній валюті частково буде відновлено", - прогнозує експерт.

Обсяги кредитування юридичних осіб у національній валюті останні місяці також стійко підвищуються.

Цьому сприяє стабільне відновлення економіки, зокрема в промисловості, торгівлі, транспорті, будівництві.

"За підсумками 2010 року, портфель кредитів підприємств у гривні може зрости на 16,4%", - прогнозує Івченко.

Обсяг кредитного портфеля юридичних осіб в іноземній валюті останні кілька місяців перебуває біля позначки 24 млрд. доларів.

"Це говорить про те, що обсяги нових виданих кредитів юридичних осіб в іноземній валюті приблизно дорівнюють обсягам кредитів, які погашаються. Попит на цей сегмент кредитування серед підприємств, що займаються експортом, стабільний через більш низькі ставки за кредитами в інвалюті у порівнянні з гривневими кредитами і на тлі стабільності національної валюти", - відзначає Івченко.

За його дваними, середня кредитна ставка для юридичних осіб у гривні нині складає 24%, а в доларах - 16%.

"Ситуація у сфері кредитування в Україні поступово вирівнюється. Споживче кредитування населення в національній валюті починає відновлюватися, спостерігаються стабільні обсяги кредитування підприємств. Проте залишаються і невирішені проблеми: відсутність позитивної динаміки портфеля іпотечних кредитів і заборона на кредитування фізосіб в іноземній валюті", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!