Україна хоче побудувати НПЗ в Казахстані

Понеділок, 13 грудня 2010, 11:15

Казахстан та Україна проводять переговори щодо побудови Україною нафтопереробного заводу в Казахстані.

Про це повідомляє UA-Energy.org із посиланням на джерела в казахських бізнес-колах.

Провідні західні нафтові компанії не поспішають включати Казахстан в переробку нафти, надзвичайно прибуткову частину нафтового і нафтохімічного виробничого циклу, зазначає видання.

Україна має досвід і виробничу базу для будівництва такого заводу, і інших в майбутньому.

Реклама:

Вона може дати казахам свою нафтопереробну та нафтохімічну виробничу базу, і підвищити незалежність Казахстану від західних нафтових компаній.

У свою чергу, Україна, яка потребує енергії, може розраховувати на збільшення потоку нафти і газу з казахського видобутку, який швидко розширюється, особливо якщо Кашаганське нафтове родовище, потенційно друге за величиною в світі, запрацює в кінці 2012 або на початку 2013 року.

Також Україна і Казахстан незабаром можуть досягти домовленості щодо прокачування Казахстаном природного газу на Захід через українські трубопроводи.

Це буде хорошою новиною для західноєвропейських споживачів газу, адже це значно збільшить пропускну здатність інфраструктури для транспортування природного газу з Каспійського басейну на Захід - вирішуючи основну проблему зростання цієї експортної торгівлі.

У повідомленні ідеться про те, що потепління у відносинах між Києвом і Москвою, ймовірно, дозволить Україні отримати схвалення такого енергетичного співробітництва з Казахстаном від Росії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!