Думка експерта: Черговий транш кредиту МВФ відкладе фінансові проблеми

Понеділок, 29 листопада 2010, 14:18

Отримання чергового траншу кредиту МВФ у розмірі близько 1,6 млрд. доларів в короткостроковій перспективі матиме позитивний вплив на фінансову стабільність в Україні.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

"Це виявиться у скороченні дефіциту державного бюджету, збільшенні позитивного сальдо платіжного балансу і стабільності курсу національної валюти", - прогнозує він.

Водночас, зазначив експерт, у середньостроковому плані збільшення заборгованості країни перед міжнародними фінансово-кредитними організаціями носить більше негативний характер.

Реклама:

"Україна нині момент є лідером серед країн східної Європи за обсягом отриманих кредитів МВФ, що почне гальмувати темпи зростання ВВП з 2013 року, коли країна почне повертати кредити", - прогнозує він.

"Державний і гарантований державою борг з урахуванням чергового траншу в розмірі 1,6 млрд. доларів до кінця поточного року може скласти 432 млрд. грн., або 40% від ВВП, що є середнім значенням серед країн, що розвиваються. Цей показник до кінця 2012 року наблизитися до 700 млрд. грн., або 47,3% від ВВП", - зазначив Івченко.

За його словами, таке уповільнення темпів зростання економіки приведе до скорочення темпів зростання доходів населення.

Якщо за останні кілька місяців на погашення державного боргу припадає близько 8,67% від витрат держбюджету, то починаючи з 2013 року, навантаження на бюджет з погашення держборгу в деякі місяці може скласти 12-15% від загальних видатків державного бюджету, - прогнозує експерт.

На його думку, передбачувана сума майбутнього кредиту МВФ буде зарахована у золотовалютні резерви НБУ, що може довести їх до кінця поточного року до 36,5 млрд. доларів.

"Такий розмір ЗВР перевищить розмір короткострокової заборгованості, як державної, так і корпоративної - 24,482 млрд. доларів (дані на кінець червня), покриє 5,52 місяців імпорту товарів і послуг, а також перевищить 30% від М2 (депозити в національній та іноземній валюті і готівкові кошти в обігу - 170,325 млрд. грн. на кінець вересня)", - зазначив Івченко.

"Цей показник повністю відповідає світовим критеріям достатності. Проте якщо відняти із ЗВР НБУ кредити, які Україна отримала від МВФ (з урахуванням ще не отриманих 1,6 млрд. доларів) - 14,09 млрд. доларів, то власні ЗВР складуть усього 22,557 млрд. доларів, що на 39,8% нижче показника вересня 2008 року", - відзначив він.

За словами Івченка, такий обсяг ЗВР НБУ не задовольняє один з трьох міжнародних критеріїв достатності ЗВР, а саме - цього недостатньо для покриття короткострокової заборгованості, яка нині складає 24,482 млрд. доларів.

Як повідомлялося, 15 листопада місія МВФ завершила перший перегляд кредитної програми stand-by обсягом 14,9 млрд. доларів, розрахованої на 2,5 роки.

У МВФ заявляють, що другий транш кредиту на суму 1,6 млрд. доларів, включаючи 1 млрд. доларів на підтримку бюджету, буде наданий після виконання українською стороною так званих "попередніх заходів".

Для того щоб Україна отримала черговий транш від МВФ, Кабмін і Нацбанк погодили з експертами МВФ текст меморандуму, який буде розглянутий радою директорів фонду протягом місяця.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!