В Чехії почали будувати газопровід в обхід України

Вівторок, 19 жовтня 2010, 12:14

Будівництво газопроводу Gazela, який має забезпечити постачання газу в Чехію через маршрути в обхід України і Білорусі, почалося в Рудних горах на півночі Чехії.

Газопровід довжиною у 166 кілометрів пройде через всю Чеську Республіку до Розвадова на чесько-німецькому кордоні на заході, повідомляє UA-Energy.org.

Він зв'яже південну Німеччину через територію Чеської Республіки з газопроводом "Північний потік", який пройде дном Балтійського моря від російського міста Виборг до Грайфсвальду на північному сході Німеччини.

У Грайфсвальді газ з "Північного потоку" отримає німецький газопровід OPAL, який транспортуватиме його до чесько-німецького кордону біля чеського міста Брандов в Рудних горах на півночі Чехії.

Реклама:

Об'єднання транзитних ліній повинно зменшити ризик для поставок природного газу, що випливають з суперечок між Росією та колишніми радянськими країнами, якими проходить газопровід "Дружба".

Ян Нехода з компанії Net4Gas, яка будує трубопровід, говорить, що "трубопровід Gazela - третій маршрут, через який газ надходить до Європи, і він має в майбутньому запобігти таким перебоям в постачаннях газу як ті, що були викликані суперечками між Росією і Україною".

Будівництво трубопроводу, вартість якого, за оцінками, складе 400 млн. євро, буде завершене в 2012 році.

Газ буде транспортуватися через Gazela головним чином у Чехію і далі в Німеччину, але трубопровід спроектований таким чином, щоб дозволити змінення напрямку потоку газу.

Потенціал Gazela становить 30-33 млрд. кубометрів газу на рік.

Gazela створюється в якості транзитного трубопроводу, що означає, що Чеська Республіка буде мати вигоду від діяльності трубопроводу у формі плати за транзит.

Трубопровід буде підключений до діючої транзитної системи компанії Net4Gas в чотирьох точках, і таким чином дозволить поставляти газ в Чеську Республіці.

Gazela нині є найбільшим проектом компанії Net4Gas (колишня RWE Transgas Net), яка є частиною німецького концерну RWE.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: