Бойко надіється на зменшення боргу перед RosUkrEnergo

Понеділок, 26 липня 2010, 09:44
Мінпаливенерго веде переговори про перерахунок боргу "Нафтогазу" перед RosUkrEnergo в розмірі 12,1 млрд. кубометрів газу.

Роце пише пише видання "Комерсант-Україна" , з посиланням на високопоставлене джерело в міністерстві.

"За цей газ вже було заплачено 1,7 млрд. доларів. Їх можна врахувати як 6,8 млрд. кубометрів за нинішніми цінами. Тоді доведеться повертати менше", - розповів співрозмовник.

За словами джерела, переговори почалися минулого тижня. В "Газпромі" і RUE в неофіційних бесідах факт ведення переговорів підтверджують.

В "Газпромі" уточнюють, що зараз обговорюються декілька можливих схем повернення коштів НАК.

Реклама:

Конфлікт за спірні 11 млрд. кубометрів виник після підписання 22 січня 2009 року прем'єр-міністром Юлією Тимошенко угод з "Газпромом" про закупівлі російського газу.

Тоді "Газпром" переуступив "Нафтогазу" право вимагати від RUE 1,7 млрд. доларів у вигляді фінансових коштів або у вигляді 11 млрд. кубометрів газу.

Пізніше, посилаючись на це право, "Нафтогаз" продав газ "Газпрому", а той знову - НАК. Це дало можливість розмитнити газ і почати його продаж в Україні.

У 2009 році RUE подала позов до Стокгольмського арбітражного суду, зажадавши повернути 11 млрд. кубометрів газу або відшкодувати його вартість.

На початку червня 2010 року стокгольмський арбітраж зобов'язав "Нафтогаз" повернути RUE 12,1 млрд. кубометрів газу з урахуванням пені.

Юридично у RUE немає шансів забрати газ без підтвердження рішення Стокгольмського суду на території України, відзначає керуючий партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов:

Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн нагадує, що зараз "Газпром" веде переговори про злиття з "Нафтогазом", тому сторони не зацікавлені в погіршенні взаємин.

У п'ятницю прем'єр-міністр Микола Азаров в інтерв'ю газеті "Київський телеграф" заявив, що переговори щодо об'єднання активів "Нафтогазу" і "Газпрому" тривають.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!