НБУ відмовить банкам у стимулюванні кредитами

Середа, 21 липня 2010, 20:53

НБУ відмовляється від стимулюючих кредитів і скорочує термін використання стабкредитів.

Зокрема, НБУ скасував постанову про надання кредитів, що стимулюють економічний розвиток, але затвердив нове положення про надання банкам стабкредитів.

Відповідні рішення закріплені постановою НБУ № 327, яка зареєстрована Міністерством юстиції, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Новим положенням про надання НБУ банкам стабкредиту, передбачається, що таке фінансування надається платоспроможному банку для підтримки ліквідності на термін до 90 днів.

Реклама:

При цьому, загальний термін використання стабкредиту з урахуванням всіх продовжень не може перевищувати 360 днів, а у разі реальної загрози стабільності роботи банку - 450 днів.

Раніше передбачалося, що стабкредит може надаватися на термін до одного року і в подальшому пролонгуватися на термін 1-5 років залежно від класу банку.

Згідно з новими правилами, процентна ставка стабкредиту є змінною: її розмір визначається в річних відсотках на рівні облікової ставки плюс два процентних пункти.

Раніше процентна ставка за такими кредитами також базувалася на рівні облікової ставки, але визначалася з урахуванням класу банку і категорії наданого забезпечення.

Щодо прийнятного забезпечення під стабкредити, в положенні зазначається, що державні облігації України усіх випусків, боргові цінні папери НБУ, облігації ДІУ, розміщені під держгарантію, гарантії Кабміну і кошти в іноземній валюті у формі гарантійного депозиту в НБУ приймаються з коефіцієнтом - 0,9.

Постановою № 327 також доручено компетентним підрозділам Нацбанку проводити регулярні інспекційні перевірки та дистанційний моніторинг стану банків, одержувачів фінансування НБУ.

Як відомо, банки володіють кредитами НБУ на суму 80 млрд. гривень, з яких більш ніж 70% - це пролонгована заборгованість.

Також Світовий банк критикує Нацбанк за малоефективну масштабну кредитну підтримку кредитно-фінансових установ: експерти банку вважають, що НБУ, фактично, маскує проблеми банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!