Українську "трубу" віддадуть в управління "Газпром-Нафтогазу"?

Понеділок, 21 червня 2010, 16:39

Міністерство палива та енергетики припускає передачу газотранспортної системи України в управління спільного підприємства НАК "Нафтогаз України" і російського "Газпрому" у разі створення такого підприємства.

Про це на брифінгу у понеділок заявив директор департаменту газової, нафтової та нафтопереробної промисловості Мінпаливенерго Костянтин Бородін, пише газета "Дело".

"Чи буде передача газотранспортної системи - це дуже дискусійне питання з української сторони. Я думаю, що СП буде починати свою роботу з невеликих проектів в Україні ... Йде тільки напрацювання цих питань. Але, відповідаючи на запитання, чи можливе створення СП з передачею газотранспортної системи, - абсолютно можливо", - сказав він.

Бородін нагадав, що нині опрацьовується питання про створення СП, зокрема для розробки нафтогазоносної площі Палласа (Прикерченська ділянка шельфу Чорного моря), яка перебуває як на території Росії, так і на території України.

Реклама:

"Є проекти, які вже сьогодні є взаємовигідними, вигода яких абсолютно очевидна. У першу чергу - це розробка площі Палласа. Це родовище перебуває одночасно на території обох країн і, згідно з міжнародними конвенціями, жодна сторона не може розробляти це родовище самостійно", - сказав він.

Бородін додав, що після створення СП також зможе займатися переробкою, транспортуванням, розподілом, а також реекспортом газу.

При цьому, як підкреслив представник Мінпаливенерго, пріоритетом української сторони є забезпечення блакитним паливом внутрішніх потреб країни.

"У першу чергу українська сторона ставить питання про гарантоване забезпечення українських споживачів ресурсом газу, на який саме українська сторона буде визначати ціну. Пріоритетом є стабільне забезпечення власного споживача. Але якщо (для збалансування) буде необхідний експорт, то, можливо, це буде, але лише як допоміжний фактор", - сказав він.

Як відомо, востаннє "Нафтогаз" реекспортував закуповуваний у "Газпрому" газ на початку 2005 року.

З січня по кінець травня 2005 року "Нафтогаз України" експортував близько 2 млрд. кубометрів газу.

Розпорядженням Кабінету міністрів "Про митне оформлення реекспортних операцій з природним газом" № 218 від 25 червня 2005 року Міністерству економіки було доручено заборонити реекспорт природного газу.

Як повідомлялося, раніше міністр палива і енергетики Юрій Бойко повідомив, що Росія запропонувала Україні створити на паритетних засадах спільне підприємство, яке буде займатися видобутком газу на території Росії і транзитом російського газу в країни Європи через територію України.

Бойко уточнив, що, згідно з пропозицією російської сторони, українським внеском при створенні СП може стати газотранспортна система України.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!