Тігіпко продовжує реформи щодо дерегулювання економіки

Понеділок, 31 травня 2010, 16:24

На засіданні урядового комітету з питань економічної політики 28 травня віце-прем'єр Сергій Тігіпко озвучив ще три реформаторські ініціативи, націлені на поліпшення умов ведення бізнесу та дерегуляцію економіки.

На засіданні ішлося про скорочення видів діяльності, які вимагають розв'язання, про бюро кредитних історій і про новий закон про держзакупівлі, пише газета "Дело".

Зокрема, на засіданні було прийнято проект закону, який збільшує перелік видів господарської діяльності, які можуть здійснюватися без отримання дозволів.

З прийняттям закону, підприємцям достатньо буде подати до контролюючого органу декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства.

Реклама:

Зараз ідеться про будівельні компанії і галузі, які підпадають під державний санітарно-епідеміологічний нагляд. Надалі, за словами Тігіпка, перелік таких підприємств буде розширено.

На думку Тігіпка, прийняття цього закону наблизить Україну до європейської практики ведення бізнесу за декларативним, а не дозвільним принципом.

"Щорічно в Україні бізнес змушений отримувати тисячі дозволів та ліцензій. Скоротивши їх перелік, ми дозволимо підприємцям заощадити час і кошти. Крім того, зменшення кількості виданих дозволів призведе до значного скорочення корупційних проявів", - відзначив Тігіпко.

На засіданні було також прийнято законопроект, згідно з яким бюро кредитних історій зможе отримувати від Державної податкової адміністрації інформацію щодо достовірності ідентифікаційних номерів, наданих фізичним особам.

Це зробить неможливим шахрайство у фінансовій сфері, пов'язане з використанням підроблених документів.

Віце-прем'єр також повідомив, що нині допрацьовується урядом закон про здійснення державних закупівель.

Робота над ним ведеться спільно з іноземними фахівцями Світового банку, Європейської комісії та інших організацій.

"Проведення реформ неможливе без чіткого і зрозумілого законодавства, яке відповідає як вітчизняним вимогам, так і міжнародним стандартам. Процеси держзакупівель повинні бути прозорими і відкритими. І, головне, закон про держзакупівлі повинен виключити будь-які корупційні прояви з боку чиновників", - підкреслив Тігіпко.

Сьогодні член Ради інвесторів при Кабміні Віталій Антонов заявив, що внутрішні і зовнішні інвестори дуже позитивно зустріли ініціативи Тігіпко з реформування економіки: "Якщо уряду вдасться втілити задекларовані принципи, то Україна отримає шанс швидше підняти свою економіку", - повідомив Антонов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!