Україна збагатить Америку ураном

Середа, 7 квітня 2010, 10:57

У вівторок Рада національної безпеки і оборони на виконання положень про без'ядерний статус України ухвалила рішення про передачу США останніх запасів високозбагаченого урану.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на свої джерела у Мінпаливенерго.

Цю інформацію побічно підтвердили і в РНБО. Щоправда, повідомляти деталі рішення там не стали, пославшись на державну таємницю, зазначає видання.

Заступник секретаря РНБО Сергій Парашин відзначив, що передача високозбагаченого урану дійсно обговорювалася.

Реклама:

"Було ухвалено багатоступінчасте рішення, яке я не можу розголошувати, оскільки воно засекречене", - сказав чиновник.

Відомо також, що за передачу палива Україна отримає компенсацію. Раніше саме її розмір не давав довести переговори до логічного кінця.

Джерела в Мінпаливенерго стверджують, що їхнє відомство отримає близько 1 млн. доларів, а от про те, скільки заплатять за відсутність "навчального матеріалу" інститутам - поки не повідомляється.

Після того, як контейнери з ураном покинуть межі України, вони будуть доставлені в країну походження - Росію. Там паливо буде перероблене і відправлене на зберігання.

Питання про кількість урану, який буде переданий США, лишається таємницею за сімома печатками.

"Його небагато", - запевнив видання уповноважений екс-президента Віктора Ющенка з енергетичних питань Богдан Соколовський.

Наразі запаси високозбагаченого урану перебувають на балансі двох українських дослідницьких установ - Харківського фізико-технічного інституту та Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: