Енергокомпанії шкодять державним шахтам - Мінвуглепром

Четвер, 4 березня 2010, 17:25

Українські енергетичні компанії 2009 року системно блокували закупівлі вугілля у шахтарів державних підприємств для ТЕС, не заповнюючи твердим паливом свої склади.

Про це йдеться в заяві прес-служби Міністерства вугільної промисловості.

В Мінвуглепромі дійшли до такого висновку, проаналізувавши ситуацію на вугільному ринку.

Крім того, повідомляється, що за рік створено штучну заборгованість перед українськими гірниками. 1 березня 2010 року вона склала 770 млн. гривень.

Реклама:

"Ця  недоїмка суттєво обмежила ресурси  вугільної галузі, що вкрай перешкоджає облаштуванню нових очисних вибоїв, модернізації виробництва, нарощуванню видобутку вугілля державними підприємствами", - йдеться в повідомленні.

Саме це називають причиною скорочення видобутку вугілля 2009 року на 15,3%, в тому числі енергетичного - на 16,6%.

"Безвідповідальна позиція споживачів вугілля щодо розрахунків призвела до того, що всі бюджетні кошти доводилося спрямовувати, в основному, на виплату заробітної платні шахтарів", - йдеться в тексті.

Міністерство нагадує, 1 березня 2010 року на його підприємствах було 1,8 млн. т вугілля, що становить понад тримісячну норму споживання електростанціями твердого палива.

Таким чином, потреби ТЕС у вугіллі повністю забезпечені, кажуть у відомстві.

До кінця опалювального сезону лишається кілька тижнів, тож споживання вугілля ТЕС суттєво зменшиться. Українські шахтарі знову зіштовхнуться  з проблемою збуту  продукції, а енергокомпанії знову блокуватимуть закупівлі", - пише прес-служба.

Міністерство критикує пропозиції закупити понад мільйон т вугілля газової групи за кордоном, кажучи ініціатори діють в інтересах закордонних вуглевидобувних компаній.

Прес-служба заявляє, що держава може повністю забезпечити себе вугіллям і будь-які пропозиції щодо відкриття ринку державних споживачів для закордонних компаній виглядають як просування інтересів іноземних виробників чи представників тіньового ринку.

Мінвуглепром закликає посадовців врахувати інтереси шахтарів державних підприємств, укласти енергетичний баланс і в такий спосіб збалансувати попит і пропозицію на вугілля.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!