Венесуельську нафту до Білорусі можна качати через Україну?

Четвер, 18 березня 2010, 09:09

Реалізувати домовленості, яких 15 березня досягли лідери Білорусі і Венесуели Олександр Лукашенко й Уго Чавес про постачання венесуельської нафти до Білорусі для переробки, можна буде з використанням нафтопроводу "Одеса-Броди".

Таку думку висловив експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський, коментуючи результати домовленостей лідерів двох країн, повідомляє агентство "УНІАН".

Соколовський зазначив, що вирішити питання транспортування нафти буде складно, і оптимальним варіантом, на його думку, є транзит через "Одеса-Броди" із заміщенням венесуельської нафти каспійською.

"Оптимальним технічним варіантом вирішення питання може бути схема заміщення венесуельської нафти каспійською з використанням українського нафтогону "Одеса - Броди" в аверсному режимі при реалізації технології роздільного прокачування різних сортів нафти", - сказав він.

Реклама:

За словами Соколовського, нафтопровід, швидше за все, буде переведений в аверсний напрямок восени 2011 року - після введення в експлуатацію Балтійської трубопровідної системи-2 (БТС-2).

"Цілком реально, що до того часу обсяги транзиту на Білорусь цим маршрутом можуть становити 4-5 млн. тонн на рік, а обсяги поставок на західноукраїнські НПЗ - 3-5 млн. тонн на рік. Транспортування сумарно 7-9 млн. тонн на рік - це цілком рентабельне завантаження існуючої першої черги "Одеса - Броди", яка розрахована на 14,5 млн. тонн на рік", - зазначив експерт.

Інші ж можливі схеми транспортування, на його думку, більш складні і менш привабливі.

Говорячи про досягнуті президентами двох країн домовленості, Соколовський зазначив, що для їх реалізації є необхідні передумови.

"По-перше, технологічний рівень білоруських НПЗ. Зокрема, Мозирський НПЗ дозволяє виробляти високоякісні нафтопродукти, здатні успішно конкурувати на європейському ринку. По-друге, у найближчі роки Білорусь може відчувати дефіцит сирої нафти з об`єктивних причин: зниження обсягів поставок російської нафти через перенаправлення потоків на новий, більш привабливий для Росії нафтопровід БТС-2", - пояснив він.

Як повідомлялося, президенти Білорусі і Венесуели Олександр Лукашенко і Уго Чавес на переговорах, які відбулися 15 березня в Каракасі, домовилися, що Венесуела постачатиме нафту в Білорусь для переробки на білоруських підприємствах і спільної реалізації нафтопродуктів на європейському ринку.

Як відомо, використання нафтопроводу "Одеса-Броди" в аверсному режимі було передбачено проектом його будівництва.

Нафтотранспортний проект "Одеса-Броди" планувався з метою диверсифікації поставок нафти на українські НПЗ і для розвитку транзитних можливостей країни.

Будівництво нафтопроводу було завершене у травні 2002 року. Магістраль має довжину 674 км, діаметр труби - 1020 мм. Потужність першої черги нафтопроводу і терміналу становить 9-14 млн. тонн на рік.

Україна впродовж двох років з моменту спорудження нафтогону безуспішно намагалася домовитися про транспортування каспійської нафти по ньому в прямому напрямку.

Не отримавши конкретних пропозицій з боку компаній, уряд наприкінці червня 2004 року дозволив використовувати трубопровід для транспортування російської нафти у реверсному напрямку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!