Польща відмовилася фінансувати добудову "Одеса- Броди"

Середа, 30 жовтня 2013, 11:59

Польська державна компанія PERN Przyjazn відмовилася виділити кошти на заходи, необхідні для добудови українського трубопроводу "Одеса- Броди" до Польщі.

Про це повідомив генеральний директор компанії "Сарматія", створеної для розвитку цього проекту, Сергій Скрипка, пише "УНІАН".

За його словами, це призведе до втрати зарезервованого Європейським союзом дофінансування проекту у розмірі близько 120 млн євро.

Він зазначив, що представники PERN на вчорашніх зборах акціонерів "Сарматії" , яке тривало близько 8 годин, не підтримали жодного з питань порядку денного.

Реклама:

"Це означає, що компанія не зможе подати заявку на фінансування і, відповідно, не зможе отримати фінансову допомогу з боку ЄС" , - сказав Скрипка .

Нагадаємо, нафтопровід "Одеса-Броди" побудований в 2001 році між Одесою та містом Броди Львівської області, де здійснена його стиковка з нафтопроводом Дружба. Його протяжність становить 667 км, проектна потужність - 14,5 млн тонн нафти на рік.

До 2010 року трубопровід працював у реверсному режимі, постачаючи російську нафту на Одеський НПЗ. У середини 2010 року експлуатація в цьому режимі була припинена. Трубопровід був заповнений технологічною азербайджанською нафтою, і було розпочате прокачування каспійської сировини на Мозирський НПЗ, який був затребуванний через чергову "нафтову війну" між Білорусією і Росією.

Всього було прокачано 1 млн тонн нафти замість запланованих 4 млн тонн. Однак після врегулювання російсько-білоруських відносин прокачування припинилася - для Білорусії виявилося вигідніше купувати російську нафту.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: