Єврокомісія поки не гарантує фінансування добудови "Одеса-Броди"

Вівторок, 15 жовтня 2013, 14:16

Єврокомісія, незважаючи на включення проекту Євроазійського нафтотранспортного коридору на базі українського трубопроводу "Одеса-Броди" до списку пріоритетних на 2014-2020 роки, поки не гарантує виділення коштів на його добудову до Польщі.

Про це у Варшаві сказав генеральний директор міжнародної компанії "Сарматія", створеної для розвитку ЄАНТК, Сергій Скрипка, передає "УНІАН".

"Начебто безпосереднього виділення грошей на проекти, пов'язані з нафтотранспортної інфраструктурою, не передбачено. З того, що нам раніше розповідали, максимум, на що можна розраховувати - це отримання пільгових кредитів від Європейського інвестиційного банку", - сказав він.

У той же час він зазначив, що Єврокомісія швидше за все ще буде розробляти новий механізм підтримки проектів, які включені в цей список.

Реклама:

Скрипка зазначив, що заявки про підтримку в рамках нового механізму потрібно буде подавати в 2014 році, і його наявність стане "страховкою" на випадок, якщо "Сарматії" не вдасться отримати зарезервовані раніше для неї близько 120 млн євро дофінансування проекту ЄАНТК з програм допомоги Євросоюзу Польщі.

Співрозмовник агентства позитивно оцінив включення проекту до списку пріоритетних.

"Чому для нас це дуже важливо, що проект внесений до цього списку? Тому що це додаткове підтвердження того, що проект має стратегічне значення, а не суто комерційне, як це намагаються представити окремі міністерства (зокрема, міністерство економіки Польщі)", - сказав він.

Скрипка назвав ЄАНТК важливим для підвищення енергетичної безпеки Євросоюзу та інтеграції європейських транспортних систем.

Він також додав, що заявку на включення цього проекту до оприлюдненого 14 жовтня, список ще 2 роки тому подали представники польської влади.

Нагадаємо, Єврокомісія зарезервувала близько 120 мільйонів євро для проекту ЄАНТК у бюджеті 2007-2013 роках в рамках програм допомоги Польщі.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: