План Обами розколов учасників Давосу

Середа, 27 січня 2010, 16:35

Банкірам та головам компаній в Давосі не сподобалася пропозиція президента США Барака Обами обмежити сферу діяльності фінустанов.

На економічному форумі розгорілася гаряча дискусія навколо цього питання, пише видання "Дело".

Голови найбільших компаній і банків попередили західну владу, що жорстке регулювання світової фінансової системи може негативно позначитися на економіці і сповільнити темпи виходу з найглибшої з часів Другої світової війни рецесії.

"Сумно, якщо запропоновані американським президентом Бараком Обамою заходи з регулювання банківського сектору США грунтуються на популізмі", - заявив управляючий PricewaterhouseCoopers (PwC) Денніс Наллі, попередивши про можливі "непередбачені наслідки" таких кроків.

Піддав критиці план Обами і президент британського банку Barclays Боб Даймонд.

"У мене немає ніякої впевненості, що скорочення розмірів великих американських банків - це рішення існуючих економічних проблем. Якщо ми почнемо говорити, що великі банки - це погано, вплив цього на світову торгівлю і світову економіку може бути вкрай негативним", - підкреслив глава Barclays .

Реклама:

Протилежної точки зору дотримуються європейські політичні лідери. Щоправда, вони додають, що поки не планують вводити аналогічні обмеження в Європі.

"Запропонована адміністрацією США реформа банківського сектора дуже цікава. За великим рахунком, США дотримуються тієї ж позиції, що і Європа: банківський сектор фінансує реальну економіку, і це ключовий момент", - повідомив голова Європейського центробанку Жан-Клод Тріше.

Варто також відзначити, що деякі бізнесмени стали на бік політиків і підтримали запропонований американською адміністрацією план.

Як повідомлялося, минулого тижня президент США Барак Обама оголосив про нові обмеження на бізнес великих комерційних банків.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: