Старий новий алкогольний збір набрав чинності

П'ятниця, 1 січня 2010, 10:35

З 1 січня 2010 року вступає в силу закон "Про внесення змін до закону "Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства".

Відповідно до нього, платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізують не тільки в оптово-роздрібній торговельній мережі, але тепер і мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво, нагадує агентство "ЛІГАБізнесІнформ".

Зокрема, в новій версії закону виноградарства уточнюється, хто саме і в яких випадках є платником збору.

Так, виробники алкогольних напоїв та пива платять збір лише за умови реалізації ними цієї продукції в роздрібній торгівлі безпосередньо споживачам.

Реклама:

У разі поставок такої продукції суб'єктам оптової та роздрібної торгівлі власного виробництва, вони не є платниками збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства.

У разі реалізації алкогольних напоїв та пива за договорами комісії (консигнації) платниками збору є суб'єкти підприємницької діяльності (крім виробників-комітентів у разі здійснення ними оптової торгівлі алкогольних напоїв та пива), які отримують на свій рахунок кошти або інші види компенсації за продаж цієї продукції.

Об'єктом оподаткування збором є виручка - товарооборот, отриманий на всіх етапах реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі і мережі громадського харчування алкогольних напоїв та пива, у тому числі за операціями, які не передбачають оплату в грошовій формі.

Ставка збору залишається на рівні 1% від виручки - початкову пропозицію підвищити розмір збору до 1,5% не підтримала Верховна рада.

Передбачено, що збір буде надходити на спеціальний рахунок Державного казначейства України, а звідти 85% буде йти на розвиток виноградарства і садівництва, 15% - на розвиток хмелярства.

Закон спрямований на вдосконалення правових засад розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства в Україні, посилення державної підтримки вітчизняних товаровиробників, підвищення їх конкурентоспроможності на внутрішньому і зовнішніх ринках.

Крім того, було продовжено дію Закону про збір: він буде діяти до 31 грудня 2014 року, а не до 31 грудня 2009 року, як передбачалося раніше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: