ЄБРР обмежить кредитування в інвалюті

П'ятниця, 4 грудня 2009, 13:51

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) прагне вжити заходів для того, щоб обмежити надання банками Східної Європи кредитів в іноземній валюті.

Про це повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на агентство Bloomberg.

У ході переговорів з Міжнародним валютним фондом (МВФ), Європейським центральним банком (ЄЦБ), банківськими асоціаціями і регуляторами, що відбулися в четвер у Лондоні, було піднято питання про те, яким чином можна запобігти появі ситуації, коли кредити в іноземній валюті можуть бути ризикованими для стабільності банків.

Слабкий розвиток фінансових ринків, низькі норми заощаджень, а також високі процентні ставки центробанків країн Східної Європи призвели до зростання обсягів кредитування в іноземній валюті під час фінансового буму, відзначають в ЄБРР.

Реклама:

Східноєвропейські банки, а також їх материнські банки в Австрії, Італії, Німеччині та Швеції в ході кризи були змушені докладати значних зусиль, щоб рефінансувати кредити в іноземній валюті, видані на купівлю житла, автомобілів, а також просто споживчі кредити.

"Розвиток внутрішніх валютних ринків має стати ключовим питанням порядку денного", - заявив віце-президент з фінансових питань ЄБРР Манфред Шеперс.

За його словами, банкам важко отримати фінансування на локальних ринках. Нереально припускати, що ці країни не будуть використовувати зовнішні джерела фінансування в майбутньому, вважає Шеперс.

МВФ був змушений втрутитися в ситуацію і надати фінансування Угорщини, Латвії та Румунії, які не могли рефінансувати кредити. МВФ надав близько 65 млрд. дол. кредитів країнам Східної Європи.

Як очікується, обговорення цього питання продовжиться в наступні місяці, і ЄБРР може висунути пропозицію про обмеження кредитування в інвалюті на щорічному засіданні в травні наступного року, заявив головний економіст ЄБРР Ерік Берглоф.

Відповідно до заяви ЄБРР, 30 країн з економікою, що розвивається в Європі та Азії, куди банк здійснює інвестиції, відновлюються після рецесії. Тим часом, ризики в банківській сфері стримують зростання, оскільки умови кредитування залишаються складними.

За даними Morgan Stanley, кредити приватного сектора в іноземній валюті в Польщі рівні 17,1% ВВП, в Угорщині - 36,7%, в Болгарії - 41,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!